a svéd nők tanultabbak a férfiaknál és kevesebbet keresnek. mert?

egy most megjelent tanulmány szerint ugyan csökkent  a különbség a nemek bérezése tekintetében, de a férfiak még mindig többet keresnek.

svédország híresen feminista és minden területen az egyenlőtlenségek kiküszöbölésére törekednek. akkor mégis hogyan lehet ez?

nos az indokok közt az szerepel, hogy a nők többet tanulnak, ezért később lépnek be a munkaerőpiacra, továbbá, hogy ők több időt töltenek távol a munkától a szülői teendők ellátása végett.

svédországban 480 nap szülési szabadség (GYES/GYED/TGYÁS) jár, amit bármelyik szülő bármilyen felosztásban kivehet a gyerek 8 éves koráig. 60 napot azonban mindenképpen az apának kell kivenni, különben elvész.

a statisztika kimutatja, hogy a férfiak egyre több időt töltenek otthon a gyerek(kek)kel:

2000-ben a gyesen töltött idő 12%-a,

2005-ben 20%,

2011-ben 24%-ban a férfiak maradtak otthon.

ez nyilván rontja a nők átlagkeresetét és a karrierépítési kilátásokat, de szerintem ez nem feltétlenül zavar mindenkit. rengeteg helyen megoldható a részmunkaidő, ami nagyszerű dolog. ráadásul arra is van lehetőség, hogy a család úgy döntsön, hogy anya karriert csinál, apa meg otthon marad a gyerkőcökkel.

a fenti adatok forrása ez a mai cikk: thelocal.se

Hírdetés

3 gondolat “a svéd nők tanultabbak a férfiaknál és kevesebbet keresnek. mert?” bejegyzéshez

  1. Szerintem nincs ebben semmi rossz. A 60 éves apám csak annyit mondott erre, hogy bár ő is anno otthon maradhatott volna gyesen velem legalább egy kicsit. A férjem sem bánná, ha valamennyit ő lenne a gyerekkel itthon. Szerintem csak segíti a szülő-gyermek kapcsolat elmélyülését.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s