Kiemelt

stockholm turistáknak

stockholmról röviden

svédország fővárosa és egyben legnagyobb városa, lenyűgöző történelemmel, pezsgő kultúrával és sokszínű lakossággal büszkélkedhet. a 14 szigeten fekvő, a Mälaren-tó partján és a Balti-tenger bejáratánál elterülő város mindegyik városrésze egyedi hangulattal bír. kedvencem a södermalm, ami egykor a munkásosztály lakhelye volt, mára gentrifikálódott, és minden rendes hipszter errefelé mozog. a szigeten marha jó fashion üzletek, éttermek, bárok, hangulatos utcák vannak.

a kozmopolita város nagyon befogadó, nyitott, a lakosság rendkívül sokszínű, a kb. 1 millió fő (agglomerációval 2 millió) mintegy 30%-a külföldi származású. mindenki, értsd MINDENKI nagyon jól beszél angolul. pénzt sem kell váltani, mindenhol fizethetsz kártyával, sőt, egyre több helyen el sem fogadnak készpénzt.

a terület egyharmada víz, egyharmada zöld, gyönyörű város, bár igazán a napsütés áll jól neki.

kilátás a mariabergetről

történelem

stockholm alapítása a 12. századra nyúlik vissza, virágzását pedig a 17. században érte el, amikor a svéd birodalom fővárosává vált. a város gazdag történelmének számos emléke fennmaradt, mint például a gamla stan (óváros, amit mindenképpen látnod kell) macskaköves utcái, a királyi palota impozáns épülete (sokkal fapadosabb a budai várnál).

reptéri transzfer

a gazdaságos megoldás az SL (helyi BKK) ingázó vonatával (pendeltåg) bemenni a belvárosba, s ott szintén tömegközlekedéssel megközelíteni a szállást. 

hasonló árban van a flygbussarna szolgáltatás is, ami privát busszal visz be a t-centralen nevű központi pályaudvarra (ez egyben a pesti deák tér és a nyugati pályaudvar stockholmi megfelelője)

a legmenőbb utazási mód az arlanda express gyorsvonat, ami 20 perc alatt beröpít a t-centralenre, de elég drága.

van még taxi is, ami 2024-ben 795 korona, de nem szeretem, suttyók a sofőrök, eléggé iraki a hangulat a droszton. kérj fix árat (fast pris – mindig kérhető, s akkor nem ketyeg az óra).

séták, környékek

belváros: t-centralen és környéke. itt van a nagy sétálóutca, a drottninggatan (kb. a váci utca megfelelője), a kungsgatan, a hamngatan az NK nagyáruház, a kungstregården parkkal, az operával. érdemes elmenni a hötorget-re is, ahol kis piac van, a mozi alatt sok kajálda.

a nemzeti színház épülete elég szép, ott egy hangulatos kikötő, ahonnan az SL helyközi hajójáratok indulnak, érdemes lehet egy kanyart menni szép időben mondjuk kvarnholmen-re lődörögni.

a színház mögött kezdődik az östermalm városrész, ami a legpuccosabb, érdemes ott is kicsit sétálgatni. a biblioteksgatan-on svéd és nemzetközi luxusbrandek boltja, télen végig vörös szőnyeg. a strandvägen a legmenőbb utca, ott a kikötő mentén ki lehet sétálni a djurgården-be, ami egy gyönyörű parkos rész múzeumokkal, vidámparkkal (nyáron itt olcsón nagynevű előadók koncertjeit is élvezheted két halálsikoly közepette), skanzennel, amiben kisebb állatkert is van tájjellegű vadakkal. 

egy teljesen más hangulatú városrész kungsholmen szigete, de a gamla stan (óváros) az amit semmiképpen sem hagyhatsz ki. onnan átsétálhatsz a kedvenc szigetemre, södermalm-ra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra – ehhez fel kell caplatni a mariaberget-re, ahonnan kis sétány indul a hegy oldalában. 

ha a skandináv modern építészet érdekel, akkor menj el a hammarby sjöstad lakónegyed/városrészbe, ami egy nagyon érdekes egységes, zöld koncepció alapján épült a semmiből.

múzeumok

nem vagyok nagy múzeumos, úgyhogy csak ezeket ajánlom így hirtelen:

  • vasa múzeum (szerintem uncsi, de ezt mindenkinek meg KELL néznie állítólag)
  • közlekedési múzeum (kedvencem, nem csak gyerekeknek király és a környéken is érdemes egyet sétálni, ha szereted a modern építészetet)
  • fotografiska galéria, bistro (kedvenc helyem, ne hagyd ki!)
  • gyerekekkel astrid lindgren junibacken-e jó program lehet
  • moderna 
  • az abba múzeum jó móka lehet társasággal

tömegközlekedés

az SL nem olcsó, a 75 perces jegy 2024-ben 42 korona, ezért érdemes a belvárosban inkább sétálgatni – nem olyan nagy a city.

amúgy meg a metróhálózat csodás, 100 megálló van és ezek nagy része egy művészeti galéria is egyben, tehát képzőművészeti alkotások díszítik az állomásokat. tényleg szuper!

éttermek

nagyon színvonalas gasztro élet van a városban, rengeteg nemzet konyháját élvezheted. szinte sehol nem kapsz rossz ételt, nem érzed magad átvágva. ami biztos, hogy szuper minőségű húsok vannak errefelé, és anno a gastro hamburger forradalom letarolta a várost. a 100 legjobb burger ranglistája minden évben elkészül. szerintem a rockin’ grill, a funky chicken, a lådan (ott millió kézműves sör is van) biztosan nem okoz majd csalódást.

pizza fronton az 800 grader a kedvenc, van egy kis lyuk slice bar södermalmon, ahol mind a 10 ujjad megnyalod. a meno male egy igazi olasz nápolyi pizza lánc, kedvelem azt is. 

van néhány olyan food court a városban, ami nem egy plázában van, és nagyon igényes, változatos street foodot adnak emberi áron. a belvárosban a K25, södermalmon a ringen teatern lehet jó választás. az östermalmi saluhallen-ben a régi piaccsarnok van átalakítva gasztro menyországgá. onnan nem messze található egy régi moziból kialakított olasz gasztro központ szép étteremmel, bolttal, büfével az elcsépelt eataly néven. 

eataly

hagyományos svéd kaják a södermalmi pelikan-ban, ahol knausgård is törzsvendég volt anno (és igen, van húsgolyó is).

én puccos helyekre nem igazán járok, de azokból is van bőven. inkább a södermalmon javaslok egy sétát a katarina bangatanon, a skåne gatanon, az åsögatanon a nytorget felé. ott ezer marha jó kajálda van, amelyik tetszik, abba ülj be bátran!

nem lehet elfeledkezni a fika kultúráról sem, ami nem az orrba turkálásról szól, hanem a kávézásról, a péksüteményekről. nagyon jó hely a bak, ajánlom az esszenciális vetekatten-t a belvárosban, de itt egy toplista a legjobb pékségekről, ami itt egyben cukrászda is.  

sky bar is van dögivel. a klasszik a himlen a södermalmon, egy újabb a t-centralennél a scandic hotel tetején és a legújabb pedig hammarby sjöstadben található – az instagramod sírni fog a gyönyörtől. 

junk food fronton érdekes jelenség a max lánc, ami a helyi mcdonald’s és meglepő módon népszerűbb az amerikai klasszikusnál. szerintem a meki minden szempontból jobb, de ha már itt vagy, akkor érdemes kipróbálni ezt is.

fél/egynapos kirándulások

arra érdemes felkészülni, hogy eléggé frontos az időjárás errefelé, és sokszor teljesen használhatatlan az időjárás előrejelzés. mindig legyen nálad megfelelő öltözet esőre, szélre, kánikulára egyszerre. 

no-go zónák

ha akarod látni, hogyan élnek a nem nyugati bevándorlók a külvárosban olyan lakótelepeken, melyek bármelyik budapesti panelrengetegnél jobban néznek ki, akkor érdemes ellátogatni pl. rinkeby-be metróval, ahol a főtéren elmélázva egy teljesen más világba csöppenhetsz. eléggé biztonságos, de azért érdemes nem ujjal mutogatni a helyi lakosokra.

érezd jól magad stockholmban és iratkozz fel a bezzeg a svédek podcast csatornára!

ez a szubjektív lista 2024. május 1-én készült, ezért nem jövőálló. szórakozühelyekről nem írtam, mert nem annyira ismerem a terepet (öreg vagyok már ehhez).

ha bármi jó tippet van, amit kihagytam, írd meg kommentben!

Egy gondolat “stockholm turistáknak” bejegyzéshez

  1. Nagyon jó kis bejegyzés lett szerintem.
    Tavaly volt szerencsénk Stockholmhoz, én amúgy is nagyon kedvem a skandináv országokat, de Stockholm az első olyan nagyváros, amire azt mondanám, hogy élhető.

    Mi nem Vaxholmra, hanem Grindara mentünk ki tavaly ilyenkor és annyira mákunk volt.. gyönyörű idő volt, az egész hajóút és a sziget is fantasztikus volt. Szerintem mindenképp érdemes egy ilyen hajós kirándulós napot beiktatni valamelyik környékbeli szigetre, ha belefér az ottlétbe.

Hozzászólás