a 30000 forintos tévedés esete a stockholmi taxival

lassan már remeg a kezemben a toll, amikor bejegyzést írok ide, mert érzek némi nyomást az olvasók egy részétől, hogy meséljek már a svéd élet szörnyűségeiről, az elviselhetetlen mindennapokról, a fokozódó nemzetközi helyzetről, a bevándorlókról és a helyi jobbikról (sd), ami már 13%-ot hozott a parlamenti választásokon.

“haters gonna hate” – ahogy a népi mondás is tartja, és nem fogok elnézést kérni senkitől, amiért nekem eddig szinte kizárólag pozitív tapasztalataim voltak stockholmban. van, akinek a pohár félig üres, s van akinek ugyanaz félig teli – nekem pedig szinte csordultig. nem csupán a budapesti élményeim tükrében, hanem abszolút mértékben is.

szóval túl vagyok azon, hogy magamnak és a környezetemnek bizonygassam, mennyire jó döntést hoztam, amikor ideköltöztem (ún. kognitív disszonancia), de vannak még ma is olyan hétköznapi események, amik miatt remekül érzem magam a bőrömben. ezek lehet, hogy megesnek veled magyarországon is, de én mégis jónak látom elmesélni őket.

a tegnapi történet is ilyen.

késő este érkeztem vissza egy kétnapos, fársztó biznisz tripről a bromma reptérre, s taxit fogtam, hogy hamar haza(!)érjek. a svédet nálam alig jobban bíró, valószínűleg afrikai bevándorló sofőrrel jól elbeszélgettem a preferált útvonalról, miközben a rádión élő közvetítést hallgattunk a juventus – malmö fc bl meccsről (pont út közben vágta be az első gólt tevez).

a házunk előtt a normál fizetési procedúra (nyilván kártyával), az összeg olyan 300 korona körül. általában a terminálon látod a fizetendő összeget, beadod a pin kódod és leokézod a vásárlást. (svédországban magad csinálod az egészet, nem kell átadnod az eladónak a kártyádat, mint otthon)

a fáradtságomnak és a figyelmetlenségemnek köszönhetően nem fogtam föl, hogy itt valami másképpen történik. nyomtam egy igent, beadtam a pin kódom, ok, aztán megint kérte, megint ok, s a második zöld gomb nyomás pillanatában realizáltam, hogy nem a 300 valamennyi koronát fizettem, hanem vagy 30 ezer forinttal többet, mert a pin kódomat vette fizetendő összegnek.

a víz kissé levert, kérdezem a taxist, hogy akkor most mi lesz, mert tévedés történt, nem szándékoztam ennyi borravalót adni. ezen a ponton elfogyott az ő rendszer ismerete és a svéd tudásunk úgyhogy betelefonált a diszpécsernek majd kis makogás után a kezembe nyomta a mobilját.

a taxitársaság képviselője elmondta, hogy sajnos már nem tud senkit adni a pénzügyről, ezért telefonáljak másnap, majd megoldják. én jó svéd módjára megköszöntem, s bízva a sikerben elbúcsúztunk egymástól.

az előbb beszéltem az illetékes elvtársnővel, aki már vágta, hogy a pin kódom összegét fizettem ki a viteldíj helyett (ezt a barmot), s biztosított arról, hogy 2-3 napon belül a bankszámlámom lesz a tévedésből adott jatt.

itt a történet vége. ennyi. se magas vérnyomás, se gyomorgörcs, se anyázás. pedig én voltam balfasz, s kényszer hatása nélkül sokkal többet fizettem, mint kellett volna.

azért nagy szerencse, hogy a pin kódom 1-essel kezdődik, s mondjuk nem 9999….

Reklámok

21 gondolat “a 30000 forintos tévedés esete a stockholmi taxival” bejegyzéshez

 1. A szívemből szólsz, más sokadszor. Pedig csak másfél hónapja élek Göteborgban a családommal, de a blogodat olvasva folyton “aha” érzésem van. Hogy igen, több év budapesti lét után ugyanezt érzem, ugyanezt gondolom, ugyanezek a benyomásaim erről az országról (legyen az adóhivatal, tetrapak, csomagolt kockacukor, biciklizés, furi ajtókilincs). Hogy itt működnek a rendszerek, szervezetten, flottul. Hogy itt nem kibabrálni akarnak veled, hanem segíteni, megoldani. Talán bennem egyelőre nagyobb a kognitív disszonancia, de majd idővel… Üdv, Viki

 2. Ma egy éve landoltunk Finnországban és míg ma délután hazafelé sétáltam a langy őszi napsütésben, hasonló dolgokon gondolkoztam, mint amit most leírtál. Szeretek itt élni és akármennyit törtem is rajta a fejem, az egyetlen “rossz dolog”, amit az elmúlt évből fel tudtam hozni az az, hogy nagyon hiányzik a családom. És hát ez sem Finnország hibája. 😀
  Míg olvastalak, az jutott nekem is eszembe, hogy vajon hányassal kezdődik a PIN kódod… 😉

 3. szegény egységsugarú sofőr! A picsáját szétrúgni azoknak akik a kezébe nyomták a terminált. Kb. 3 gomb lenyomásával vissza tudta volna adni a pénzed. Meg még kettővel leütni a helyeset és nem pénzügy meg anyámkínja, 50 másik embert bevonni egy apró hibába…De ha nem lenne egy apró füzetke minden terminálhoz…A sofőr mentségére legyen írva, letilthatták esetleg a stornó-t , hogy ne tudjon trükközni (beállítható) de most ez az eset nem állt fent :).

  Kár, hogy ekkora macerába keveredtél :-S egy ilyen apróság miatt.

  • Haha. Egy atlag taxistol ilyesmit elvarni. 😀 Sajnalom, de tobb ev roppant intenziv (heti 4-5 alkalom) stockholmi taxizas utan az a tapasztalatom, hogy a stockholmi taxisofornel butabb allatfaj nem letezik*. Nem beszelnek svedul, a legalapvetobb cimekre nem talalnak oda, termeszetesen bolyongas kozben nem allitjak meg a taxiorat, hanem neked kell errol kulon szolnod… a legjobb az volt, amikor a faszi annyira rosszul ertett svedul, hogy meg a gps-be se tudta beirni a cimet (olyan, hogy fejbol tudjak az utat es nem a gps-be kapaszkodnak, ritka, mint a feher hollo), hanem legott a kezembe nyomta a gps-t, hogy ussem be a cimet en! (Ezen a ponton masik taxit kertem.) Masik kedvenc szokasuk megkerdezni, milyen utvonalon menjenek. Hat b*****g, a te munkad lenne kepben lenni dugokkal, utlezarasokkal, elterelesekkel es aszerint kivalasztani a legmegfelelobb utvonalat. Amit bazmegolas nelkul ugyan, de meg is mondok nekik. 🙂
   Szoval a taxizas Stockholmban kemeny munka az utasnak, emellett pofatlanul draga is. Nem imponal egy kicsit sem. Az megint mas dolog, hogy (a nagy tarsasagok) nem lehuzosak, ez itt alap.

   *tisztelet a kivetelnek

   • Szefi: haha, ez érdekes.Csak tudnám, hogy akkor mi a ráknak kell a taxivizsga, ha erre is képtelenek, hogy egy címet beüssenek a győzikébe…

    És ha már szóba került: Bromma repterére milyen gépek szállnak le?
    Illetve milyen társaságok?Csak a kárpitozott pados, drága cégek?

 4. Kedves bandirepublic (illetve mindenki, Svédországban élők)!

  A véleményed lehet, h sokat segítene nekem. Még nagyon kezdetleges az elhatározás, de megszületett, a feleségemmel ki akarunk menni Svédországba, két éven belül. Semmi konkrétum nincs még természetesen, de eddig az volt a koncepcióm, hogy előbb megtanulok németül középszinten, ha az megvan, nekiállok a svédnek. Erre mostantól számítva durván 2 évem van ugye. Kezdek viszont elbizonytalanodni, hogy jó-e ez a koncepció ( a németet azért akartam, mert amúgy is világnyelv, legalábbis EU-ban, meg ránézésre hasonlít a svédre), ugyanis Svédországban a legmagasabb az angol nyelvet beszélők aránya a nem anyanyelvi országok közül. Röviden a dilemmám: lehet, hogy jobban járnék ha az angolt turbóznám fel amennyire csak lehet, és mellé tanulnám a svédet, a németet meg hagynám, egyelőre legalábbis. Az angolom sem hiper erős, de egy év alatt szvsz felsőfok közelébe tudnám tolni, míg a németet 0-ról középszintre nem biztos.
  Ezért érdekelne a véleményed, véleményetek, melyikkel járnék jobban az ismert tények tudatában, Svédországba költözési szándék esetén.
  Előre is köszi.

 5. A svéddel, kedves gaben. 🙂 Svédországban svédül beszélnek, és bár bírják az angolt, de eléggé nyelvsoviniszták – hozzáteszem, némi joggal. Egy év alatt gyenge középfokra tudod magad tornázni, ha szorgalmas vagy. Nem nehéz nyelv, de nélküle csak akkor tudsz érvényesülni, ha NAGYON keresett szakmád van – és idővel akkor is meg kell tanulni, ld. bandi esetét a szeméttárolóval. :DD

  • angol meg svéd,mindenképpen.De a svéd nyelv oldalára billenjen a mérleg!Ha akarod,tudok neked linkeket küldeni amik nagyon sokat tudnak neked segíteni a kezdetekben is.
   Fel is olvassa neked illetve párbeszédek is vannak,ami azért is fontos mert a svéd élő beszéd az aggasztó tud lenni bármennyit is tanul az ember.borzasztóan hadar a többsége,főleg a fiatalabb korosztály.

   • Kérlek,semmi akadálya!
    http://www.digitalasparet.se
    Végül is ezen az oldalon minden megtalálható,annak is aki a nulláról kezdi.Szinte mindenre kiterjed,még rádió vagy tv csatornát is hallgathatsz.
    Jobb oldalon ki tudod választani a szintet(Nivåer) amin tanulni akarod.
    Aztán szépen sorba mész,a végén vannak tesztek is.
    Ugyanitt a kezdőoldalon a Nivåer alatt läthadod a Lexin feliratot.Klikk és az új oldalon Bilder och Filmer,majd ott Bildteman vagy Animationsteman(Személy szerint én imádtam,nagyon jól ejtik ki a szavakat és képpel sokkal gyorsabban megragad az ember fejében).
    A http://www.digitalasparet.se oldalon nagyon jók az un. Safir tesztek is,ha úgy érzed ragadt rád valamennyi,vágjál bele bátran!
    DE!A legjobb,ha Te magad szépen”végignyálazod” az oldalt és kiismered,az előbbi instrukciókat csak könnyítésképpen adtam meg,hogy ne érezd nagyon elveszve magad ha rápillantassz:D
    Amúgy angolra is belőheted az oldalt,ha jobban megy úgy.

    8sidor.se
    Itt híreket olvashatsz könnyű svéddel(lättläst),még fel is olvassa neked,ha kijelölöd a szöveget és rákattintasz a felugró kis hangszóróra.

    http://www.sfiekonomi.se/
    Mindent ami ahhoz kell hogy legalább alap szinten fogalmad legyen arról,hogyan működnek itt a dolgok.Befizetések,számlák,nyugdíj,biztosítás,lakhatás(a legkeményebb kérdés),etc…
    Itt is találsz videókat feliratosan.Sőt,még tesztet is írhatsz,hogy mennyire vagy tisztában az ekonomiai kérdésekben.(Amikkel nem árt tisztában lenni mert itt nagyon komolyan veszik a határidős befizetéseket)

    http://www.kreativpedagogik.se/
    Itt csemegézhetsz akár a két éven keresztül:)
    Remélem tudtam segíteni bárkinek,aki most kezd belevágni a nyelvtanulásba.

 6. Szívesen!
  Ha gondolod,kedves gaben töltsd le Gaál Otto kreatív nyelvtanulás svéd könyvét.Nagyon sokat olvastam.Nem tökéletes,de itt magyarul megtanulhatod a grammatikai részét is.Sajnos linket nem tudok adni,guglizd le.

  • Először is nagyon köszi a linkeket!
   Én németből próbálkoztam a Gaál féle kreatív nyelvtanulással, de annyira sematikus, hogy muszáj volt váltanom a klasszikus nyelvkönyvek felé. Viszont svédből kevesebb azért a lehetőség, le fogom tölteni, a szókincshez minimum jó.
   Ezt a duolingo-t ajánlották most páran, hogy egész használható egy cuccos, bár ahhoz érdemes az angolt elég jól vágni, mert svéd-magyar viszonylatban jó ideig nem lesz magyarítva szvsz.

  • Babbel svédjét nyomom, nekem eddig bejött, és sokkal olcsóbb, mint a Rosetta (nyilván valamivel kevésbé professzionális, bár Rosetta-t nem ismerem).

 7. én erről csak annyit,hogy rendszeresen éltem észak írországban, angliában. egyszer stockholban jártam maratont futni. csak rátalálta m a blogodra hónapokkal ezelőtt.

  tehát amit írni szeretnék, hogy a korrektség sok nyugat európai országban működik vagy jobban működik mint hazánkban. olyan jó 5-6 éve azt gondolom, hogy ne mi menjünk nyugat európába, hanem a fejekben hozzuk ide nyugat európát és éljünk úgy mint ott.
  persze ezt mindannyian tudjuk, hogy nem ilyen egyszerű, de én is ilyen korrekt embernek tartom magam, hogy ha pl túlfizetés van a munkámban vagy valaki elnéz valamit én visszaadom! konkrét esetem is van 300.000! Forintról!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s