hülye(?) svédek, biciklilopás és krimi a végén tanulsággal

ez egy megtrötént eset. a szereplők nevét  aszemélyazonosságuk védelme érdekében elrejtettük. 2014 stockholm.

a szomszédunk viszonylag drága és hőn szeretett kerékpárját ellopták a lelakatolt garázsajtó (dolog) ellen elkövetett erőszakkal még június elején. igen, sajnos már semmi nem olyan jó, mint régen, s itt is lopják a bringákat.

főhősünk felhívta a biztosítót, akik szépen kártérítették, s ő vett hamar egy mégjobb biciklit, mivel minden nap azzal jár munkába.

teltek-múltak a hetek, egyszer csak meglátta az ellopott gépét a blocketen egy hirdetésben. volt vér a pucájában, s éppen az éves 7 hét szabadságát töltötte, úgyhogy belefért neki kiugrani a külvárosba, hogy élőben szembesüljön az esetleges tettessel vagy orgazdával.

a helyszínen teljes mértékben megbizonyosodott arról, hogy ez tényleg az ővé volt, majd elővezette az eladónak a bicikli előéletét.

megkérdezte, hogy most mi legyen? a csávó jobb reakció híján verés és térítésmentesen visszaadta neki a jogos tulajdonát.

hogy mi ebben a sztoriban a különleges? nem sok. a csattanó most következik:

a szomszédunk holnap felhívja a biztosítót, hogy tisztázza, mi a teendő ilyenkor a már felvett kártérítéssel.

– – –

ha valaki valaha csodálkozna, hogy miért működik ez az ország, akkor szerintem ezt a mesét el lehet sütni példának. én még picit emésztgetem a hallottakat…

Hírdetés

4 gondolat “hülye(?) svédek, biciklilopás és krimi a végén tanulsággal” bejegyzéshez

  1. Egyrészt szocializáció – ez a fajta a gondolkodás az alap, hogy általában a helyes dolgot tesszük. Másrészt azért ők sem angyalok: szimplán nem akarnak egy biztosítási csalásba belemenni, ami ha kiderül (és simán kiderülhet), nagyon csúnya következményekkel járhat.

    Konkrétan max. 2 év börtön, ahogy egy másik bizt. csalásos esetnél olvasom. Neked megérné? A kérdés inkább ez: ha egy stockholmi (stb.) lakos – nevét ne írjuk ki – tiszta lelkiismerettel akarja álomra hajtani a fejét, ugyan mi ebben a furcsa?…

    Azért elég bátor, hogy egyedül odament a címre érdeklődni…mások szoktak rendőri erősítést kérni.

    (Az hogy egyik-másik távoli országban hogyan mennek a dolgok, az más téma. Olvastam egy kutatásról, ami szerint a – mondjuk így – jobban működő országokban az egymás és a hivatalok iránti bizalom átlagon felüli és az ebből fakadó pozitív hatások összessége bőven felülmúlja a rendszert kihasználók által generált negatív hatásokat. Ahol ez a bizalom alacsony, ott a rendszer működése is gyatrább. Hát ilyesmi.)

  2. Ezek szerint kapna rendőri erősítést is…. Nálunk anno a rendőr javasolta, menjünk a PECSA bolhapiacra körülnézni, hátha ott a gyerekülés, amit a kocsiból kiloptak. Persze erősítésről szó sem volt, viszont feltételezte olcsóbb visszavásárolni, mint egy vadiújat venni.
    Igen, Svo ezért működik. A bizalom persze oda-vissza működik, mi meg várjuk, hogy a másik fél elkezdje a bizalomépítést. (Ideológia is van rá.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s