a svédek és a biztonság furcsa kapcsolata

igen tudjuk, mindent – de tényleg mindent, ami csak egy picit is számít – magyarok találtak fel. ezek a svédek valószínűleg csak véletlenül botlottak bele a dinamit receptjébe (helló, alfred nobel!).

Three Things To Know About Dynamite, The Reason We Have Nobel Prizes

na jó, volt még a svédeknek egy-két jelentéktelen találmánya a világ számára, mint például a cipzár, a nejlonzacskó, a tetrapak meg a bluetooth – csak hogy néhányat említsek a hosszú sorból.

ezek mellett számos olyan dolog van, ami ugyan nem svéd feltaláló agyából pattant ki, mégis a skandinávok vezették be először a világon. például a sajtószabadság vagy a biztonsági öv az autókban.

az első szériában biztonsági övvel szerelt autó a saab gt 750 volt, amit 1958-ban mutattak be. sajnos azóta a márka már megboldogult, de szerintem a mai napig a ‘biztonságos autó’ fogalma szorosan összekötődik a volvo-val.

Why Volvo gave away the patent for their most important invention

a svédek tehát már az 50-es években nagyon sokat adtak az emberek biztonságára és ez a mai napig fontos szempont itt az élet minden területén.

a munkavédelmi felelősök szeme könnybe lábadna például egy random svéd építkezés láttán, ahol mindenki szuper védőfelszerelést hord és művészi állványzaton balettozik hevederrel bekötve.

a kisgyerekek első rollerrel/biciklivel/görkorival megtett méterét sem lehet már elképzelni bukósisak nélkül. ez annyira beivódik a svédek bőre alá, hogy a felnőttek is szinte kizárólag bukósisakban kerékpároznak. (minden pesti látogatásomnál elszörnyülködve nézem, hogy emberek a váci úton bukó nélkül tepernek a külső sávban az autók közt, bár stockholmban én is csak akkor húzok sisakot a fejemre, amikor komolyabb erdei vagy egyéb túrára indulok)

az elmúlt években a kerékpáros bukósisak projektet egy új szintre emelték itt svédországban. széles körben elkezdett terjedni a – wait for it …………………….. – bringás fejlégzsák (!).

azt tudni kell a skandinávokról, hogy a divat rettenetesen fontos szerepet játszik az életükben, és talán a stockholmiaknál stílusosabban öltözködő népséget még nem is láttam. nyilván elviselhetetlen ebben a környezetben egy nagy bilit az ember 500 koronás frizurájára csapni, ami ráadásul nem is harmonizál a teljesen fekete outfittel.

semmi gond, már erre is van megoldás: https://hovding.com/

az a sál a nyakában egy légzsák :O
be-sza-rás

ezen a ponton én már kezdtem vakarni a fejem, hogy “tényleg erre van szüksége az emberiségnek?” potom 100 ezer forintért, de ki vagyok én ahhoz, hogy megkérdőjelezzem, sőt megakaszzam az emberiség fejlődését, igaz?

valami azonban elkezdett bennem motoszkálni a túlzott biztonsággal kapcsolatban, csak nem tudtam megfogalmazni, hogy mi zavar. aztán a tavalyi koncert szezon alatt – ahol volt szerencsém látni élőben beck-et meg lenny kravitz-ot is – olyan jelenséggel találkoztam, ami végképp kiverte nálam a biztosítékot.

számos koncertlátogató zajcsillapító fülvédőban vagy füldugóval érkezett a rendezvény helyszínére és azok használatával élvezte végig az audio élményt. ha még a kisgyerekedre felteszed, akkor azt mondom oké – főleg ha ADHD-s -, de nekem ez már túl sok volt. nem is tudom, hogy mi erre a jó hasonlat, mert az óvszerrel kapcsolatban már ellőttük a “gumicsizmában zuhanyozni”-t.

talán olyan ez, mint folpackba csomagolni a nyalókát és úgy szopogatni.

mindegy, ezen a ponton nagyot csalódtam a svédek biztonsági játékában. azt éreztem, hogy az a bizonyos inga kilengett a szélső pontra. már annyira óvják az épségüket, hogy ez az élet élvezetének a rovására megy – gondoltam egy ideig.

most viszont a koronavírus-járvány kapcsán – amikor európában a svédek az egyetlen ország, ahol komolyabb korlátozás nélkül hozzák le eddig ezt az őrületet – azt érzem, hogy az inga visszalendült a másik szélső pontjára. talán túlságosan kipárnázott életet éltek mostanáig a svédek és elkényelmesedtek? az utóbbi 200 évben nem volt háború és a 100 évvel ezelőtti éhínség óta semmi komoly baj nem érte őket.

olyan, mintha nem lenne veszélyérzetük.

The Savannah Way - Australia's Adventure Drive From Cairns To ...

ezt a képet látom magam előtt a jelenlegi helyzettel kapcsolatban: a világ nemzetei egy-egy autóban ülve haladnak a szavannán és elérnek egy nagy folyóhoz, ami az utat keresztezi (ez volna a járvány a metafórámban). minden ország kocsija lelassít, van aki meg is áll, kiszáll és megméri milyen mély a víz, vizsgálja van-e a mederben szikla, ami kitörheti a tengelyt?

a svédek is megérkeznek a feltódult kocsisorhoz, de ahelyett hogy lassítanának nagy magabiztossággal bekapcsolják a biztonsági övüket, élesítik a fejlégzsákjukat, ráfekszenek a dudára, majd padlógázzal áthajtanak a folyón.

az hogy kitörik-e a nyakunk ebben a kamikáze akcióban majd kiderül a következő hetekben. addig is behunyom a szemem és összeszorított foggal kapaszkodok a majrévasba. drukkoljatok! én is csak ennyit tudok tenni…

a svéd koronavírus-járvánnyal több podcast adásban is foglalkoztam. itt hallgathatjátok meg őket:

az RTL klub fókusz c. műsorába is többször bejelentkeztem tudósítani az itteni helyzetről. vonatkozó adások itt:

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/hamarosan-akar-teljesen-eltunhet-a-keszpenz

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/sokan-kritizaljak-a-skandinavok-megengedobb-jarvanyugyi-intezkedeseit

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/mit-is-jelenet-a-nyajimmunitas-es-miert-kiserleteznek-vele-a-svedek

https://rtl.hu/rtlklub/fokusz/a-svedek-tovabbra-is-a-sajat-utjukat-jarjak-de-nem-biztos-hogy-celba-ernek

2 gondolat “a svédek és a biztonság furcsa kapcsolata” bejegyzéshez

  1. Egy ember halála is tragédia, nem többekké. Pláne ha nem teszünk meg mindent, hogy elkerüljük a vesztességeket. Nem tudom, hogy melyik út lesz jobb a járványban. Vigyázzatok magatokra.

  2. Visszajelzés: a svédek és a biztonság furcsa kapcsolata: COVID és fejlégzsák - Podcast Gyűjtő

Hozzászólás