az igazán jó karma

tudtad, hogy évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer végzi a kukában? gondolhatod mennyire durva terhelés ez a környezetünkre, arról nem is beszélve, hogy pazarlás.

képzeld el, milyen jó lenne, ha az éttermek, pékségek, cukrászdák, közértek zárás előtt féláron eladnák az aznapi maradékokat! ezzel a káros környezeti hatásokat is enyhítenénk, kímélnénk a pénztárcánkat és az éttermek is keresnének még pénzt a maradékon (nem kéne a maradék húsokat ledarálni, és hortobágyi húsos palacsintaként árulni másnap – csak hogy egy jó magyar példát hozzak fel).

nos négy stockholmi fiatal elképzelte ezt a win-win-win felállást, és létrehozták a karma applikációt, ami pontosan ezt teszi. 2016 óta terjeszkedik a biznisz. jelenleg stockholm, malmö, göteborg, london és párizs a maradékvadászat főbb területei, bár svédországban 150 kisvárosban is elérjető a szolgáltatás. az indulás utáni harmadik évben félmillióan használják a karma-t, köztük én is – nagy megelégedettséggel.

nem tudom, hogy mennyire tervezett ez az élmény, de az egyértelmű hasznokon felül még egyfajta sikerélményt is szoktam érezni, amikor megmentek valami finom maradékot. mintha elejtettem volna egy nemes vadat.

a vendéglátó helyek egyszerűen csatlakozhatnak a mozgalomhoz, nincsen semmilyen havidíj – az eladott ételek árából vesz le egy bizonyos százalékot a karma.

az app jól használható. be lehet jelölni kedvenc éttermeket, hogy tőlük érkezzen értesítés, amikor lesz kaja. ezen kívül egy térképen mutatja az éppen közelben elérhető zsákmányokat. nincs házhozszállítás. az appon belül a rendelésnél fizetsz, és neked kell zárás előtt felvenned az ételt.

remélem ez a start up nem úgy végzi, mint sokan, akik a VC pénz elégetése után (4 millió euro-t kalapoztak össze az indulásnál) kénytelenek lehúzni a rolót, mert képtelenek megtízszerezni az uzsorások befektetését.

2 gondolat “az igazán jó karma” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: az igazán jó karma - Podcast Gyűjtő

Hozzászólás