fotografiska! megvettél kilóra

nem vagyok egy múzeumba járkáló típus. sőt ez egy understatement, mert szinte taszítanak a múzeumok. nem kell itt elítélni egymást, megértem, hogy valakinek bejön órákig bolyongani a fehér falra akasztott cuccok között egy idegen városban, de én inkább a piacra szeretek menni vagy egy jó helyi étterembe, amikor utazom.

Related image

szerintem a művészetnek az utcán a helye / hello banksy

a saját városomban pedig csak a modern cuccok és a közlekedési múzeum bírnak lázba hozni. élveztem például a warhol kiállítást a moderna-ban, de festményeket nem vagyok képes nézegetni. nem mozdul meg bennem semmi – mit csináljak?

villamos és metró rajongóként viszont lenyűgöz látni hogyan fejlődött a város a hétköznapi emberek napi ingázásán keresztül. nem csak a régi járművekre gerjedek rá, hanem a múltat bemutató felvételekre is. imádok fejben időutazni.

2020-ban nyílik meg az új közlekedési múzeum, amit kipateroltak a söderről

ezért is vonz mágnesként a fotografiska múzeumban 2018. november 30. és 2019. február 17. között kiállított STHLM forever tárlat, ami a város fejlődésének történetéről ad képet 1907-től kezdve.

az utóbbi években egyébként is hagyománnyá vált, hogy a feleségemmel a karácsony utáni belassulásban kettesben meglátogatjuk a fotografiska-t és élvezzük az életet, miközben kint a fagyos sötétség leural mindent.

érdekes megfigyeni magamon így 40 felett, hogy már nem igazán vágyom semmilyen ‘dologra’. sőt, inkább szabadulnék minden tárgytól, mert azt érzem, hogy nem én birtoklom őket, hanem ők engem.

ráadásul minden évben egyre inkább elszörnyülködök azon a fogyasztói hisztérián, ami megelőzi karácsony szent ünnepént.

ezért is igyekszem élményt adni ajándékba.

e gondolatok mentén próbáltam 2 jegyet vásárolni online, de valami nem várt esemény történt.

a bankszámlámon zárolták a 320:- koronát, de ezzel egyidőben egy hibaüzenet jelent meg az oldalon, és nem kaptam meg a jegyeket.

csak egy enyhébb lefolyású pánikrohamot kaptam, így egyből tudtam hívtam a közönségszolgálatot. a nő tök kedves volt, és kérte, hogy küldjek egy fotót arról, hogy a számlámom zárolva van az összeg emailben.

ezt meg is tettem december 20-án. 24 órán belül válaszoltak és elhárították a hibát, visszakaptam a pénzemet. meg is köszöntem nekik, s gondoltam majd rajzolok egy vouchert az ajándékozáshoz, és megveszem a jegyeket a helyszínen, amikor megyünk.

ezzel azonban nem ért véget a kaland, mert másnap kaptam egy újabb emailt. elnézést kértek a kellemetlenségért, és felajánlották, hogy postán küldenek két jegyet, ha megadom a címem. INGYEN!

ezzel sikerült úgy levenni engem a lábamról, hogy még el sem értem a múzeumig (tudom, olcsó vagyok).

mondjuk ez az élmény a közelébe sem ér annak, mint amikor 2016. decemberében elmentünk megnézni a legnagyobb kedvencem, anton corbijn 1-2-3-4 című kiállítását a fotografiska-ba.

épp a büfében majszoltunk, mikor egy ismerős arcot pillantottam meg. a mester maga volt ott a barátaival és volt szíves fotózkodni meg beszélgetni velünk, miután bátorkodtam megszólítani.

corbijn mester és én

utána még többször összefutottunk vele a kiállításon. elég erős volt elcsípni néhány mondatot, ahogyan mesélt a depeche mode devotional turnéról például.

hallgatózok

a legviccesebb élményem az volt, amikor a feleségemmel fotóztam őt a félhomályos étteremben, akkor a legnagyobb természetességgel felnyúlt, és maguk felé fordította a plafonról lógó lámpát, hogy azért mégis valahogy kinézzen majd a dolog. ilyen egy vérbeli fotós.

starstruck

már csak egy kívánságom marat az életben, hogy egyszer ő készítsen rólam fotó sorozatot!

Hírdetés

2 gondolat “fotografiska! megvettél kilóra” bejegyzéshez

  1. Ugyanígy voltam a képtárakkal, amíg egyszer a dolgok különös alakulása miatt egyszer befüvezve sikerült végigmennem a londoni National Gallery-n.

  2. Visszajelzés: fotografiska múzeum jegy karácsonyi ajándékba - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s