krízis és háború svédországban – mennyire valós a veszély?

az orosz propagandagépezet csecséből táplálkozó magyar sajtó már sokat írt a hírhedt brossúráról, amit tegnap végre mi is megkaptunk.

a hír igaz, a kormány 1961 után, a második hidegháború örömére újabb tájékoztató füzetet küldött az összes svéd háztartásba. a kiadvány hasznos információkat tartalmaz egy esteleges vészhelyzetre való felkészülés elősegítése érdekében. egyből az elején szó esik a kamu hírekről és az ellenséges propagandáról. tippeket adnak, hogyan ne dőljünk be az álhíreknek.

a második fejezet a terrortámadásokról szól, hogyan készítsük fel az otthonunkat arra az estre, ha meghekkelik az elektromos hálózatot, vagy nem lesz víz és fűtés stb.

a legérdekesebb üzenetet a “totális védelem” című fejezetben olvastam – vörössel kiemelve:

amennyiben svédországot megtámadja egy másik ország, mi sosem adjuk fel! minden olyan információ ami az ellenálás feladására vonatkozik hamis.

az emberben ilyenkor felmerül a kérdés:

valós a fenyegetettség? tényleg háború lesz?

nyilván erre én nem tudom a választ. egy azonban biztos. szeptemberben lesznek a svéd parlamenti választások, és a kormánynak be kell dobni valami erőset, hogy újra bizalmat kapjanak. a migránsokkal itt nem lehet ijesztgetni – kivéve a svéd demokratáknak (SD a svéd jobbik vagy inkább ma már fidesz) – de az mindig hasznos, ha van egy ellenség, akitől majd a politikusaink szépen megvédik a lakosságot.

a brossúrában nem mondják ki, hogy az ororsz fenyegetettségtől fosunk, de ez azért eléggé nyilvánvaló. a liberális nyugati világban senki nem szeretné, hogy putyinék csúnyán beavatkozzanak a demokratikus választásokba. ez pedig valós veszély, ráadásul svédországban szinte esélytelen a többségi kormányzás szeptember után, úgyhogy nagy igény volna a stabilitásra.

ha nem svédországban élsz, de érdekel részletesen a kiadvány, akkor ide kattintva megkapod angolul pdf-ben.

 

Hírdetés

Egy gondolat “krízis és háború svédországban – mennyire valós a veszély?” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: krízis és háború svédországban - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s