‘all you can eat’ elvitelre és csak azért kell fizetni, amit nem ettem meg – milyen hely ez?!

hosszú kihagyás után ma ellátogattunk az egyik kedvenc családi éttermünkbe, ahol igen jó minőségű ázsiai svédasztal van.

amikor a lányunk még tanulta hogyan kell étteremben az asztalnál ülni

mindig all you can eat alapon zabálunk, az ár/érték arány kedvező. felnőtteknek 168:- korona, gyerkeknek életkorfüggő: 15:- korona betöltött életévenként. ezért az összegért bármiből bármennyit lehet fogyasztani.

sokat gondolkodtam rajta, hogy milyen jó lenne ez a rendszer, ha lenne elevitelre is…

de vissza a realitások talajára!

nagyon nem szeretek ételt kidobni, tisztában vagyok azzal, hogy az élelmiszer hulladék óriási ijesztő méreteket öltött a fejlett világban. ezek a büfé asztalok a legveszélyesebbek. mindenki telepakolja a tányérját, hisz úgy is ki van fizetve, aztán rengeteg kaja megy a szemétbe.

ebben az étteremben mindig kiírják egy táblára, hogy az előző nap mennyi ételt kellet kidobni – tegnap például 15kg-ot, ami 30 felnőtt vagy 45 gyerek etetésére lett volna elegendő. nekem ez a fajta nyomás gyakorlás még belefér, mert népnevelő jellegű – egyébként is mindig inkább kis adagokat szedek többször, hogy semmit ne kelljen otthagyni.

ma viszont egy új kiírással találkoztam a sushi pultnál. eddig is az volt a szabály, hogy egyszerre csak 10 db sushit lehet rendelni – a fent ecsetelt okokból kifolyólag -, de azt akárhányszor.

úgy látszik nem volt elég hatékony ez a módszer, mert kitalálták, hogy minden egyes meghagyott sushi után további 5:- koronát felszámolnak a gondatlan vendégnek – az all you can eat dacára.

ennek szellemében mindenki tömte a pofájába a kirendelt sushit, nehogy véletlenül egy is maradjon a tányéron, ami egyébként tele van a többi fogás maradékával. a kislányunk komolyan megijedt, hogy meg lesz büntetve, ha otthagyja a tányérján – nem fogta a teljes beszélgetásünket a témáról.

a kép illusztráció

ha közgazdászként közelítem meg a kérdést, akkor ez egy tök érdekes kezdeményezés. ma azonban a vendéglátós énem kerekedett felül; szerintem ezzel az intézkedéssel túltolták a fiúk a dolgot.

Hírdetés

4 gondolat “‘all you can eat’ elvitelre és csak azért kell fizetni, amit nem ettem meg – milyen hely ez?!” bejegyzéshez

  1. Ahova mi jarunk ott a kinai lunch buffe 69 Kr/ felnött (hetköznap) es 89 Kr/ felnött (szomb-vas) es sushi is van mindig… ezert az arert jönnek is a nepek rendesen…igaz van sved kaja is ugyanennyiert es szinten korlatlan kaja fogyasztas… Az hogy kiirjak mennyi kaja megy kaloba nem er sokat mert a nepek mar csak ilyenek meg neveltetes kerdese es hogy mit “hoznak” a felmenöiktöl hazulrol…

  2. Számomra szimpatikus a megoldás. Persze értem az ellenérzéseket, vendég szemszögből nézve.
    Kicsit utánaszámolva, ha kikérsz 10 sushit azzal a gondolattal/érzéssel, hogy befér, akkor reálisan 2-3-nál többet nem fogsz meghagyni. Ez esetben 10/15 korona “büntetést” kell fizetned, ami azért nem a világvége, főleg a 168 koronás alapárral összevetve. Ha ennél több marad meg, akkor mohó voltál, és annak árát fizeted.
    Plusz ha látod a kiírást a büntiről, szerintem kisebb eséllyel fogsz 10 darabot kikérni, így még tovább csökken a megmaradó sushik várható száma. Ami mindenkinek jó 🙂


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  3. Visszajelzés: ‘all you can eat’ elvitelre, jokkmokk és unicum - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s