új év, új nap, új belégzés, új kilégzés – új lehetőség

év vége van, kinyitom a csapot és valamilyen összegzés folyik belőle. picit úgy vagyok ezzel az évzárással, mint az r.e.m. volt a 20. századdal.

már 1996-ban megírták a saját búcsúztatójukat electrolite címmel, így nem kellett tolonganiuk ’99 végén hogy megmondják a nagy okosságot.

én sem terveztem év végi bejegyzést, de egyik barátom átküldött nekem egy yearcompass nevű eszközt, ami segít lezárni az évet és felkészülni a következőre, és ez elgondolkodtatott.

miért mindig csak az év végi bejglikómában gondol az emberek nagy többsége arra, hogy mi is történt idén? és miért jellemzően ilyenkor határozza el mindenki, hogy jövőre konditerem bérletet vesz/ lefogy/ megtanul rendesen svédül/ …….  ?

ezek az elhátározások általában nem tartanak ki sokáig. de hogyan próbáljunk változtatni akkor?

a mindful és mindfulness szavak az utóbbi időben picit el lettek használva, de valahogy így néz ki a tudatos változás szerintem:

  1. a múlt – ahogy a nevében is benne van – elmúlt, nem szabad túl sokáig leragadni a tapasztalatainknál. a jelen az egyetlen hely és idő, ahol a változás történik
  2. tegyünk apró lépéseket – ‘evolution, not revolution’
  3. az élet pont ellentétesen működik azzal a rendszerrel, amivel az iskolában megismerkedtünk. a suliban mindig volt időnk felkészülni a következő vizsgára. az életben azonban először van a vizsga és utána a tanulás. vedd észre, hogy minden ami történik veled egy újabb lehetőség a fejlődésre, a lecke megértésére
  4. fogadd el a változást. a változás az egyetlen változatlan dolog az életben. emelt fővel, kíváncsian haladsz az utadon vagy a sorsnak kell végigrángatnia rajta?
  5. a fegyelem a legnagyobb szabadság. ha a saját magad által kialakított rezsim szerint élsz, akkor rutinná válnak azok a dolgok amitől jól vagy (edzés, egészséges táplálkozás, meditáció, akármi); így marad időd, energiád és szellemi kapacitásod új dolgokat befogadni vagy egyszerűen csak jelen lenni
  6. próbálj meg nemet mondani mindenre, amire nem az az eső reakciód, hogy: ‘naná, ezt mindenképpen szeretném csinálni!’ figyelj oda, hogy szeretettel csináld a dolgaidat
  7. légy hű a saját értékrendedhez! ne más kedvéért akarj változtatni! ne más álmait valósítsd meg, hanem a sajátodat

engem ezek a megfigyelések segítenek az utamon.

2 évvel ezelőtt elkezdtem napi szinten naplót írni. ennek a gyakorlatnak több célja van: szeretnék minden nap reflektálni a történtekre és tervet készíteni az előttem álló 24 órára. így könnyebb a helyes úton maradni, sokkal fókuszáltabb vagyok, mintha egy évben egyszer gondolkodnék el a céljaimon és a tapasztalataimon.

a másik fontos szempont pedig, hogy tréningezzem magam a jó dolgok értékelésére. az életem nem akkor lesz boldog, ha/amikor majd gazdag leszek, vagy megszerzem a diplomám, megkapom az előléptetésem. nem tarthatom vissza a lélgzetem addig, amíg valami nagyobb célom teljesül. ma, sőt most szeretném értékelni azt, amim van. ebben sokat segít a napló, amit most megosztok veled. ide kattintva letöltheted magadnak a google drive-omról.

minden reggel ennek az írásával kezdem a napom. az alapötlet az lenne, hogy reggel megírod az első részt:

reggel

este pedig a másodikat:

este

nekem úgy működik a legjobban a dolog, hogy csak reggel írok. az előző napi eseményekkel kezdek – amiket azért elalvás előtt fejben már átvettem -, majd az előttem álló napra koncentrálok.

néha meg kell erőltetnem magam, hogy valami egyszerű dologra gondoljak, amiért hálás vagyok. olyan ez a napi gyakorlat, mint egy edzés, de itt az agyamat és a hálaadó izmaimat fejlesztem.

én ezek megosztásával kívánok neked sikeres új évet, új napot, új lehetőséget!

Hírdetés

2 gondolat “új év, új nap, új belégzés, új kilégzés – új lehetőség” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: a blog irányt vált, a változás szele felerősödik - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s