beteljesült egy vágyam és mégis hiányérzetem van

már több mint 5 éve, hogy kijöttünk egy évre stockholmba.

analóg mosoda foglalási rendszer – sponsored by miele

az egyik első bejegyzésem 2012-ben bemutatta a svéd népi mosodába járás alapjait. mi azonnal vásároltunk egy mosógépet a lakásunkba, mivel nem ebben a kultúrkötben nevelkedtem és nehezemre esett megérteni, mi a jó abban hogy időpontot kell foglalni a tvättstuga-ba és nagy kék ikea-s szatyrokban lecipelni a heti felgyülemlett szennyest a jeges esőben.

viszont tudományos alapon érdekelt a téma, ezért megfogadtam, hogy legalább egyszer kipróbálom a társasház profi önkiszolgáló mosodáját, melynek használata magától értetődő benne foglaltatik a lakbérben.

röpke 61 hónappal a vágy megfogalmazódása után ma a tettek mezejére léptem. a foglalás nálunk online történik, 3 órás intervallumok vannak. egy hónapban maximum 14-szer lehet foglalni. (egyszer volt egy cikk egy szerb nőről, aki megélhetésszerűen vállalt mosást a klienseinek, viszont a társasház mosodájában bonyolította a bizniszt. a lakóközösség nem nevetett. gondolom a hasonló eseteket akarják megelőzni ezzel a korlátozással. ugyanitt: éljen a kelet-európai bevándorlók hatása a svéd jóhiszeműség kultúrára!)

anna és elsa megtekinti a nagymosást a királyi család képviseletében

elég határozott elvárásaim voltak a kalanddal kapcsolatban:

 • tudjak többet mosni, mint otthon
 • a 3 órás session végére száraz, tiszta ruhákkal téjek haza, hogy ne kelljen már teregetni – nem csípem a száradó ruhákat a lakásban

nos a két nagy géppel egyszerre mostam fehéret és színest, ami nagyszerű. az is tetszett, hogy 40 perces a mosás, nem tart egy örökkévalóságig, mint itthon. szóval benyomtam az alap programot, beállítottam a stoppert és hazajöttem. kisvártatva visszamentem és kitergettem a ruhákat a szárító szobában, a fehérneműket meg bedobtam a szárítógépbe, hogy azt is teszteljem. gondoltam másfél óra elég lesz, hogy minden megszáradjon és akkor még marad fél órám hajtogatni.

a segédem nagyon jól nyomta az ipart

vissza a lakásba, összedobtam az ebédet, majd kaja után harmadszor is lementünk begyűjteni a ruhákat. sajnos nem száradtak meg egyik módszerrel sem. így ennek nincs értelme, mert itthon másodszorra is ki kellett teregetnem és most ugyanúgy mindenhol lógnak a ruhák holnapig mint máskor ráadásul duplán dolgoztam.

de valahogy nem tudom elengedni ezt a dolgot. egyrészt nagyon tetszett a zen-szerű élmény, hogy mosáskor mosok – ha érted mire gondolok. közben filozófikus gondolataim támadtak és felvillant bennem, hogy a svéd puritán, funkcionális környezet mennyire remek táptalaja a tudatos életmódnak.

másrészt pedig szinte biztos vagyok benne, hogy valamit én basztam el. ki kell derítenem mit csináltam rosszul! az nem létezhet, hogy 9 millió svéd (beleértve a szerb bevándorlókat is) ennyire hülye…

 

 

 

 

 

Hírdetés

11 gondolat “beteljesült egy vágyam és mégis hiányérzetem van” bejegyzéshez

 1. A mi mosókonyhákban van egy szárító szekrény a nagy ruháknak, meg egy dobszárító a fehérneműnek. Kb 1-1,5 óra alatt minden csontszáraz volt. (Már amikor valami okoserős nem törte szilánkosra a kezelőpanelt) Két évig nyomtuk a közösségit, végül mi is vettünk egy mosógépet otthonra. Bár én is utálom otthon a szárítót kerülgetni, de még annál is jobban utálom az aktuális legújabb bevándorlónak újra és újra elmagyarázni, miért nem ok más lefoglalt idejében “csak egy gyorsat” mosni még akkor is ha “csak most volt ideje”

 2. Ne add fel Bandi! ☺️ Az elején nem nagyon értettem h mi a jó a közösbe, meg foglalás, meg cipekedés, de màra odáig jutottam hogy nem szeretnék ipari teljesítményű gépek nélkül élni. Hogy 40 perc + hatékony szárítás után,
  3 óra zen után (ami ritkán zen mert közben csinálsz minden mást) minden tiszta és jóillatú és költözik vissza a szekrénybe.
  Wascator és Electrolux ftw!!!
  (bár érzem h rámköszönt még a kihívás valamikor az életben amikor ipari teljesítményű gépek nélkül kell mossak; már most sajnálom magamat 😭 ).

 3. Visszajelzés: ma sikeresen átmentem a svéd állampolgársági vizsgán | bezzeg a svédek!

 4. Hehe, a blogod tanulsága szerint van legalább szárítószekrényetek:

  Abban jó eséllyel megszárad a kijelölt időszak végére, amennyiben nem szuttyogod el az időt és és az időrésed legelején indítod a mosást (T+0perc), majd a mosás végén (T+43..55p) üstöllést átpakolod a szárítószekrénybe. Újabb 40..50p múlva (kb. T+100..120p) csontszáraz a ruha, HELYES módon SZEKRÉNYBE TEREGETÉS esetén. A forgódobos szárítógép (tumble-dryer) is alapfelszerelés, de azt nem minden ruha bírja ki: a hőrelágyulós matricával szerelt póló instant kuka utána.

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 5. Visszajelzés: tvättstuga tales: mosodai kalandok svédországban – folytatásos teleregény 48. epizód | bezzeg a svédek!

 6. Visszajelzés: a sikeres svéd állampolgársági vizsga - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s