segítség, svédülök!!! julmust és mi a büdös franc ez?!

még nem jutottam az út végére, tehát továbbra sem tudok lakrits-t fogyasztani, de idén karácsonykor megdöbbentő felfedezést tettem.

kifejezetten ízlett a julmust!

julmust460

aki még sosem kóstolta a gyerekkorom legrémesebb emlékeit idéző csehszlovák hamisított kólára hasonlító barna szénszavas löttyöt az most nem értheti, hogy mekkora szenzáció ez a kijelentés.

az első julmusttal kapcsolatos észlelésem során megjegyzetem magamnak, hogy soha többé nem szabad innom ilyen mosogatólé ízű műkólát. elkönyveltem, hogy ez is csak olyan svéd hóbort, mint a lakrits vagy a surströmming – hagyjuk csak meg a hanyatló viking kultúra éltetőinek! mi sem kell, hogy ráerőltessük szegény külföldiekre például a túró rudit, a zsíros deszkát vagy a töpörtyűt (mindnek elkötelezett híve vagyok).

nos teltek, múltak az évek és a feleségem családja folyamatos ezt tette a karácsonyi asztalra, cola-t nem is vettek. sőt húsvétkor is megjelent a kis cseles påskmust fedőnéven. többször bele-belekortyoltam, de ízlelőbimbóim képtelenek voltak értékelni a jelenséget. megdöbbenten olvastam, hogy karácsony környékén a julmust rendszeresen lenyomja eladásban a cocapepsi cola-kat, és hosszú évtizedek óta hagyományosan ez a svédek ünnepi
itala. ilyentájt a coca cola eladások 50%-kal visszaesnek a megszokotthoz képest (forrás).

julmustmár rég lemondtam arról, hogy én valaha ilyet fogok fogyasztani önkéntes alapon, de amikor az idei karácsonyi élelmiszer beszerző túránkon voltunk megláttam az alábbi terméket és egy isteni sugallat hatására betettem a kosárba.

julmust-nygarda

meg a fenti másikat és egy harmadik félét. mind a nygårda prémium verziói egy témára, de elég különböző karakterűek. nekem legjobban ez a zöld címkés bio jött be, de a többi is kifejezetten ízlett.

próbáltam megmagyarázni magamnak, hogy biztos azért nem ízlett eddig, mert mindig csak a kommerszt kóstoltam, de nem tudtam magam sokáig ebbe az illúzióba ringatni.

karácsony este eljött az igazság pillanata. anyósoméknál a teljesen mezei verzió volt a vacsorához és az is kifejezetten ízlett.

még nem sikerült kielemeznem, hogy mi történt az évek során velem. talán olyan ez, mint a büdös sajtok élvezete; idő kell, hogy megszeresse az ember. vagy csak az alattomos csoportos nyomás tette meg a hatását?

vajon mi jön ezután?! tényleg a surströmming?

te bevállaltad már valaha?

 

Hírdetés

10 gondolat “segítség, svédülök!!! julmust és mi a büdös franc ez?!” bejegyzéshez

  1. Julmust karacsonykor, Påskmust husvetkor, ugyanaz az iz, csak cedulat cserelnek rajta…Valamelyik nap volt az ujsagban hogy egy svenson csaj csodalkozott es beirt a lapnak hogy leazott a cimke a julmustos palackrol es megdöbbenesere alatta volt a påskmust etikett amit elözöleg elfelejtettek leszedni…szegeny naiva gondolom hogy egy vilag omlott benne össze…pedig ezt mar mindenki tudta rajta kivul (…egy ujszulöttnek minden vicc uj…)

  2. Visszajelzés: Mi a büdös franc ez? - StartHírek.hu

  3. Ne haragudj, Bandi és mindenki más, de ez a julimust meg a páskmust is egy rettenet sz@r, vállalhatatlan lötty.El nem tudnám hinni, hogy változik az íze pár év alatt…Nyilván titkos recept alapján főzik évszázadok óta. 😀 Meghagyom minden a drága svédeknek… 😀

  4. Welcome to the dark side – we have julmust 😀
    Én lelkes kofola rajongóként elsô szörpölésre szerelmes lettem anno az ízébe. Lehet hogy kényes témát pedzegetek de nem lehet hogy elsvédesültél 😉 és egész egyszerûen megszoktad a helyi ízeket?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s