luxus-koldusmaffia stockholmban

már legalább 3 éve itt vannak a román koldusok svédországban. szisztematikusan minden sarokra telepítettek egyet, mint a starbucksokat manhattanben. prímán meg van oldva a helyettesítés is, ha netán valamelyik beteg lenne vagy más okból hiányozna, mert azonnal odaültetnek valakit helyette a bolt elé.

a minap a tv-ben egy oknyomozó riport volt, ami részletesen bemutatta, hogyan működik ez a fajta emberkereskedelem, miként tesznek ki magathetetlen tolószékes tagokat órákra a sarokra felügyelet nélkül, s azok hogyan pisálják össze magukat. rejtett kamerás felvételeket mutattak, elmentek romániába egy faluba, ahonnan a banda hozza az embereket. beszélt a helyzetről a nyomozó, aki ezen dolgozik, bejátszottak lehallgatott telefonhívásokat, amelyben megfenyegetik a kápók a koldusokat, hogy elég pénzt adjanak le a nap végén.

ehhez képest a svédek sokadik éve fáradhatatlanul segítik ezeket a szerencsétlen embereket. már beköszöntött az ősz, elég hideg van napközben is, úgyhogy ismét gyűjtöttek ruhákat a szomszédságunkban a számukra.

tegnap a sarki állandó embert egy canada goose kabátban láttam, amilyet már évek óta szeretnék, de sajnálom rá az 1000 euro-t. ma meg a közértnél egy másik koldust nő öltözetén akadtam fenn, aki 40 ezer forintos ugg boots-ot viselt.

elég nehéz állást foglalnom az ügyben, de nem tudom elereszteni a témát. sokakat zavarnak – köztük engem is – a mindent összepiszkító, pofátlan koldusok minden sarkon, de mégis megvan a svédekben a szolidaritás.

szerintem ezek az emberek főleg áldozatok, de mégis én sosem adok nekik semmit, mert úgy gondolom, hogy azzal a maffiát tartom életben, akik őket idehordják, s a nap végén elveszik tőlük a pénzt. ez hasonló ahhoz, hogy ha nem tetszik egy cégnek a kultúrája vagy bármi vele kapcsolatban, akkor nem veszem meg a termékeit (hello apple). ha senki sem ad nekik pénzt, akkor kénytelenek lesznek lehúzni a rolót, s más megélhetési forrás után nézni.

te mit gondolsz erről?

Reklámok

16 gondolat “luxus-koldusmaffia stockholmban” bejegyzéshez

 1. En is lattam a musort, nahat! Azt hiszem azok, akik Svedorszagban nottek fel nem ertik milyen a buborekon kivuli vilag. Nem hiszik el, hogy ezen emberek egy resze legalabbis nem a foton lathato szep csaladjanak gyujt, es az adomany 50kr nem nekik segit, hanem egeszen mashova megy. Ha viszont erre teszel egy utalast, rogton rasszistaznak. Kicsit atestek a lo tuloldalara. Egyetertek – amig van adomany es megeri ezeket a szerencsetleneket ide ultetni, addig itt is lesznek.

 2. meg csak annyit, hogy tenyleg csak olyan 2-3 eve jelentek meg, elotte nem volt ult senki a boltbejaratoknal. Azota viszont egyre tobben es tobben jonnek, ezert is keszult el az az oknyomozo riport, azt hiszem.

 3. eléggé egyetértek azzal amit írsz, olyannyira, hogy nekem is volt már többször ilyen megállapításom, hogy “te, ennek drágább kabátja van, mint nekem!” 🙂

  na, a viccet félretéve, én mindenképp azt tartom helyesnek, hogy nem adsz nekik pénzt, ezzel kizárólag a maffiát tartod életben. biztos, hogy sokuk rettentő kiszolgáltatott helyzetben van, de ezen nem segít sajnos senki, ha pénzt ad nekik, sőt. viszont a kiszolgáltatott helyzetük ellenére tarthatatlannak tartom a sokukra jellemző agresszív koldulást és a mindent összepiszkítást, ahogy te is írod.

  az oknyomozó riportot sajnos nem láttam, de azért ez talán mindig is “nyílt titok” volt, hogy telepített koldusokról van szó. persze ezt megemlíteni svédek előtt borzasztó rasszizmusnak számít, erre mindig olyan jókat tudnak tromfolni, hogy “mert te azt honnan tudhatod”, és persze a szívszorító történetekre sokkal fogékonyabbak, pl. hogy ezeknek az embereknek Romániában nincs pénzük orvoshoz járni, meg iskolába járatni a gyerekeiket, és még sorolhatnám. őszintén szólva nem hiszem, hogy egy ilyen riport sokat fog változtatni az ultraszolidáris svédek hozzáállásán.

 4. …elég nehéz állást foglalnom az ügyben…

  Dehogy nehez…(mas orszagokbol mar regen kidobtak öket mert vannak ra törvenyuk).

  Ez a koldusmaffia a politikusok töketlenseget hasznalja ki (mindjart az elsö honapban mikor megjelentek kellett volna törvenyben megtiltania muködesuket) akik nem tudnak/mernek cselekedni miszerint ma nincsen törveny a koldulas megtiltasara, ezert a rendörseg tehetetlen (volt ugyan az 50-es evekig de azt akkor hatalytalanitottak SAJNOS ! ! !). Mas…addig ameddig valaki is ad nekik penzt vagy ruhat vagy barmit , addig bolondok lennenek elhagyni az orszagot, lattam en sok nyugdijast is akik beledobnak a bögrebe de ugyanaz a nyugdijas mar nem latja amikor a “koldus” a munkaideje vegen atöltözik a parkolo masik feleben parkolo autojaban amit a kolduspenzböl ”kuporgatott” össze es eltunik valamerre, de azt sem latja az adakozo amikor “ezekböl” joparan orszaguti kalozkodassal keresik meg “keserves” kenyeruket mikoris sokszor eröszakkal allitjak meg az autokat a kihalt orszaguton es kiraboljak öket….Persze ezekröl a sved mediak nagyon keveset vagy egyaltalan nem irnak (inkabb a kulföldi mediak meg a youtube felvetelek tanuskodnak ezekröl) mert el akarjak kerulni a nepharagot veluk szemben. A koldusok meg ezen felbatorodva egyre hangosabban követelik az allamtol, kommuntöl ” az öket megilletö jussukat”…(adjanak nekik lakast, segelyt ugy mint a többi illegalis bevandorlonak). Azt mar elertek hogy sved hajlektalant mar nem surun latsz az utcan mert az EUmigransok (bolgar-roman ciganyok) elzavartak öket azokrol a helyekröl ahol lehetett valami penzt keresni…

 5. Röviden csak parazitak gyulekezete es aki csak egy fillert is ad nekik az szegyelje magat hogy igy be tudtak csapni.Ez csak az egyik iparaga a sok közul a koldusmaffianak.Ezt az orszagot mar tönkretettek, teleszemeteltek ugy az erdök egy reszet mint a varosokat. Ha egy sved csak a töredeket csinalna annak amit ezek megengednek maguknak mar szarra buntettek volna vagy a börtön vendegszeretetet elvezne de ezek barmit megtehetnek mert el van nezve nekik, jegynelkul utazas, satorozas a parkokban, rendszam vagy biztositas nelkul autozas, szemeteles, parkok wc-nek hasznalata, verekedes, stb.

 6. Hogy mit mondok én?
  Hehh, ugyanezt, mint te az utolsó bekezdésben.
  Ha elkezdjük támogatni őket, illetve a maffiát, akkor sosem szabadulunk meg tőlük.
  Márpedig bűnözésből így is épp elég van már itt is.
  Meg aztán vagy mindegyiket támogatom, és akkor előbb-utóbb közéjük kerülök magam is, vagy semelyiket.
  Így hát marad az utóbbi választás.Hiszen ha kiválasztok néhányat, akiknek adok, az meg ugye diszkrimináció, fujj-fujj… 😀
  A nejemnek éppen tegnap lopták el másodjára (nem ugyanazt, hanem egy másodikat) a biciklijét a Karolinska mellől talán egy éven belül.
  Mert hogy a betonba rakott bringatartó , amihez volt láncolva, kihúzható volt a helyéről.
  Az ember esze megáll, hogy még mi a lóf@$zra nem kell figyelni.
  Pedig ez még nem is a Csikágós környék, egyetem, kórház, könyvtár, kutatóintézetek, stb.
  Költse a köcsögh tolvaj a saját temetésére az érte kapott pénzt.
  Szóval itt is minden csak romlik, mármint a közbiztonságot, értékrendet tekintve az utóbbi 10-20 évben,
  egészen biztos vagyok benne; nem kell ide koldusmaffia meg migriválság sem… 😦
  És ezeket a derék, de bamba, naív svéd embereket kicsikét télleg fel kéne rázni, hogy térjenek vissza a valóságba, még mielőtt a komplett Közel-Kelet és Kelet-Európa leigázza, kihasználja őket és velük együtt minket is…

  Bróhaha, látom, az idióta spanyol röhögőt a svéd trollok is megtalálták…
  :-)))))))
  Katasztrófa az a f@$zi, ahogy röhög… 😀

  Az ezer ojrós kabát meg télleg röhej, már önmagában is, annyiból már egész jó kocsit is lehet kapni… 😮
  Jó, tudom, a kocsit nem gyömöszölöd be otthon a gardróbba egy fogason…
  :-)))))))

 7. Még annak örülök, bökje meg, hogy idekint nincsenek még a nyári erőszakos szélvédőmosók a lámpáknál, mint Pesten a körútnál.
  De lehet, hogy nemsokára itt is megtalálják a “piaci rést” erre a dologra… :-S

 8. …Ha mar ilyen jol felterkepeztek es köruljartak a problemat a TV-musor szerint, a politikusok es a rendörseg is tisztaban van mindennel (most mar az utcai emberek is – akik sajnos tovabbra is dobnak a bögrebe -) , azt is tudjak hova es kiknek megy a penz es szemely szerint kik mozgatjak a szervezetet (kezdesnek csak a bankszamlakat kene zaroltatni) … ennek ellenere a jogalkotok nem tesznek semmit ezek megakadalyozasara…NA, EZ A FELHABORITO…

  • Hany millio SKr megy ki igy az orszagbol ? ? ? ( a riport szerint megtalaltak EGY könyvet a SOK közul a nem keves penzek a koldusok nevek szerinti bevetelevel/könyvelesevel ), mennyibe kerul a környezeti karok, parkok, erdöreszek rendbetetele ezen termeszetkarosito delikvensek utan ? ? ? es ez hany lelegeztetögep ara ? ? ? Szamoljunk mar egy kicsit… Hol marad a nagyon tehetsegtelen politikusok felelössege ? Sajnos itt is a liberalisok meg aktivistak akik patyolgatjak öket ahelyett hogy mindegyik hazavinne egy-kettöt a lakhelyere/hazaba/lakasaba…

 9. Hany millio SKr megy ki igy az orszagbol ? ? ? ( a riport szerint megtalaltak EGY könyvet a SOK közul a nem keves penzek a koldusok nevek szerinti bevetelevel/könyvelesevel ), mennyibe kerul a környezeti karok, parkok, erdöreszek rendbetetele ezen termeszetkarosito delikvensek utan ? ? ? es ez hany lelegeztetögep ara ? ? ? Szamoljunk mar egy kicsit… Hol marad a nagyon tehetsegtelen politikusok felelössege ? Sajnos itt is a liberalisok meg aktivistak akik patyolgatjak öket ahelyett hogy mindegyik hazavinne egy-kettöt a lakhelyere/hazaba/lakasaba…

 10. nna, sikerült megnéznem a dokut. remek volt, köszi a tippet.
  DE. A végén az interjú a “szakértőkkel” úgy csapja agyon az egészet, ahogy csak lehet.
  az eumigránsszakértő úrnál nem is tudnék jobb példát mutatni a tipikus svéd hozzáállásról, amitől a falra mászom. ez tényleg egy érv, hogy nem tudjuk, hányan koldulnak ilyen háttérrel, tehát inkább ne piszkáljuk a témát? mert a cigányok elleni rasszizmust növelné csak? grrrrr….

  nem arról van szó, engem is tökre érdekel, hogy mindegyik ilyen körülmények között kerül ide (kihasználva a tehetetlenségüket, átverve őket munka ígéretével stb)? a riportban bemutatott alanyokat (főleg a beteg idős urakat) nem volt nehéz sajnálni, de “élesben” valahogy nem sokszor tudok sajnálatot érezni az agresszíven a poharát a pofámba rázó életerős roma nők és férfiak iránt. tényleg kíváncsi lennék, hogy közülük is ki hogyan került Svédo.-ba.

  de a fő kérdés: ha a nagy részüket valóban nem használnák ki, ahogy a szakértőúr próbálja beállítani, akkor meg minden csúcsszuper, tök rendben van a jelenlétük, viselkedésük, életmódjuk? najó, ez egy költői kérdés volt…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s