vissza az őshazába – egy történet amiben többszörösen megdöbben a szerző és kiakad a keményen dolgozó kisemberek kapcsán

már több, mint 3 éve annak, hogy egy évre ideiglenesen kijöttünk stockholmba, ezért eljött az ideje annak, hogy rendezzük a sorainkat pesten. eme összetett hadművelet keretén belül éppen egy kis pecó kerül kialakításra, ahol felállítjuk  az új otthoni bázist.

a fontossági sorrend előkelő helyén áll a kávé-kérdés, mert az utóbbi időben kénytelen voltam a következő vallomást tenni: bandi vagyok, koffeinfüggő. már hetedik éve nespresso-t főzünk otthon, amit mostanában oly népszerű fikázni, de nekünk tökéletesen megfelel, megszoktuk, kényelmes, szeretjük, kösz.

el is kezdtem nézegetni milyen gépek vannak, s hamar kiszemeltem egyet az ársáv alsó régiójából:

Screenshot_2015-07-04-19-54-26

ennek az ára több, mint elfogadható egy svéd fizetés tükrében és a krups nevet is már hallottam korábban. miután kiválasztottam a fenti darabot elégedettségemben megnéztem, hogy ugyanez mennyibe kerül svédországban. nyilván magasabb árra számítottam, ezzel is akartam koncot dobni a bennem életre kelt kognitív disszonancának.

a  várt eredmény helyett azonban nagy csodálkozás következett.

Screenshot_2015-07-04-19-41-48

az aktuális árfolyamon átváltva ugyanaz a termék  21 900,- forintba kerül, ami a matematika tudomány mai állása szerint majdnem 23%-kal olcsóbb, mint otthon. ez forintban kifejezve 5 000,- ami majdnem annyiba kerül, mint egy extra 32 kg-os bőrönd a wizzairnél.

az ismert körülményeket mérlegre helyezve az a döntés született, hogy nem fogjuk a magyar kiskereskedelmet támogatni a tartós fogyasztási cikk megvásárlásával, hanem innen hazavisszük a gépet. el is mentem serényen az egyik stockholmi media marktba, ahol megvásároltam a terméket de arra nem számítottam, hogy egy durva slusszpoénnal fog véget érni a történet.

IMG-20150704-WA0023

nem bírtam összeszedni magam a döbenettől egy rövid ideig a boltban, amikor megláttam, hogy a történet föszereplője egy magyar gyárban látta meg a napvilágot.

innentől kezdve már csak demagóg bírok lenni, képtelen vagyok magamban tartani a kérdést, hogy ez mégis hogy lehetséges? mi van azokkal a keményen dolgozó magyar kisemberekkel, akik kb. havi 100 nettóért görnyednek a gyárban? nekik miért kell negyedannyival többet fizetniük egy hazai termékért, mint egy svédnek egy import áruért? de tényleg. nekem itt valami nagyon nem stimmel…

Hírdetés

11 gondolat “vissza az őshazába – egy történet amiben többszörösen megdöbben a szerző és kiakad a keményen dolgozó kisemberek kapcsán” bejegyzéshez

 1. Egyre tudok gondolni. Svédországban is sorban állnak az Nescafé üzlet előtt karácsonykor? Mert itthon igen… Gondolom kereslet/kínálat. Itthon ennyiért is megveszik. Sőt! Ennyiért akarják csak igazán.

  • ez nem újdonság, anno a laptopom árát néztem, igaz USA és Mo. között összehasonlítva, ami nem igazán fair, de ott több mint 100% volt a különbség… de pl. fotós cikkek is sokkal drágábbak Mo.-n általában, mint pl. itt. Hogy miért? Nemtudom.
   itt egyébként nemcsak sorban állnak, hanem egy kollegina karácsonykor az új kapszula (nemtom mi a hivatalos neve) RELEASE PARTY-jára volt hivatalos. Értitek, release party egy új nespresso kapszulának. 😦

 2. Igazából körülbelül egy árban kellene lenniük, ha csak azt nézzük, hogy a kiskereskedelem globalizálódott, és ma már beszerezhető minden ugye interneten, mármint minden olyan termék, amely szállítható, nem függ a fogyasztás a vásárlás helyétől (ez nem igaz ugye a szolgáltatásokra, ezért kerül 4x annyiba a fodrász, az autójavítás és hasonlók Svédországban pl.). Ez az, amit te is csináltál, hogy megveszed Svédországban, és inkább idehozod, mert ott olcsóbb. Ha a magyar emberek tömegesen így tennének, akkor a Média Markt kénytelen lenne ugyanazon az áron értékesíteni. De valószínűleg nem tesznek így, egyszerűen a netes vásárlás és a külföldről rendelés nincs még eléggé elterjedve a magyaroknál, így csak nagyjából ugyanannyi az áruk, de kicsit magasabb áron is el tudják adni Mo-n. (Vannak egyébként olyan termékek, amik tipikus ilyenek, én angol nyelvű könyvet már csak neten rendelek, itthon nagyon drágák a könyvek, és még így is haldoklik a könyves piac).
  Az 5 ezres különbséget szerintem valami devizaügy okozza az előzőkön túl. A cég német, az elszámolásait valószínűleg euróban futtatja, tehát a forintos és koronás árakat is euróban számolják el az egyes leányvállalatok/országok között, a forint pedig nem egy erős deviza, lehet, hogy épp gyengébb is volt az euróhoz képest, a svéd korona meg erősebb(?). A gyártás helye nem számít ilyen szempontból.
  Btw valószínűleg elég alacsonynak találták relatíve a béreket Mo-n és viszonylag képzett embereket, hogy ez a gyártás itt van, és nem Kínában. Ez már önmagában amúgy tök érdekes, hogy a magyar bér – igazából sajnos – versenyképes tud lenni a távol-keletiekkel, természetesen hozzáadva, hogy esetleg a munka minősége még mindig jobb lesz itt, mint ott.

 3. Pedig nem bonyolult: Itthon jóval több kézen megy keresztül a termék, mire eljut a gyártótól a kiskerig, odakint maximum egy dealer, vagy közvetlenül a gyártótól veszik. Magyarországon az építőipartól a kereskedelemig nagyon sok ingyenélő él meg jól anélkül, hogy akár minimális hozzáadott értéket is tenne ahhoz, amivel foglalkozik.

 4. Itt egy remek cikk arról, hogy hányszorosan élnek jobban pl. a svédek, mint a magyarok. Ha csak a béreket néznénk, akkor az átlag 5x, de árakat is számítva csak 2,5x, mert a szolgáltatások jóval drágábbak. De az a svéd, aki jól keres, de nem jár fodrászhoz, nincs autója és a fogait is olyankor csináltatja meg, amikor Magyarországon jár rokonlátogatáson, annak ez a szám közelebb lehet az 5-höz. Bérekről is szó van benne, hogy miért keresünk itt negyed v ötödannyit.
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/eleged_van_a_magyar_berekbol_az_orszagod_tehet_rola.210858.html

 5. Hmm, nem semmi.Bár olvastam már olyat is, hogy állítólag egy Bömbike is olcsóbb Usákiában, mint a németeknél…Pedig oda még szállítani is kell.És a magyar-kínai bérközeledést is simán el tudom képzelni: a magyar lefelé megy, vagy max stagnál, a kínai meg emelkedik, lassan ott is már 2 tányér rizst kell egy napi munkáért fizetni.Európában szinte legolcsóbb a magyar bér, már ahol van képzettség, meg infrastruktúra (most ukránt-moldávot-stbt ne vegyük ide az ismert okok miatt).Szóval simán lehetünk még második Kína…

 6. állítólag a piros autók kötelező felelősségbiztosítása jóval magasabb, mint mondjuk a fehéreké. nem erről lehet itt is szó? mennyi lenne a piros kávéfőző a svédeknél? 😉

 7. Visszajelzés: autófenntartás stockholmban és budapesten | bezzeg a svédek!

 8. Visszajelzés: dörzsöltség és magyar kisemberek egymás közt külföldön - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s