gyermekvédelem és kínos kérdések

a múltkor már írtak a lányunknak, hogy mivel 3 éves lesz fogorvost kell választania.

vigyázat, gyerek tartalom!!!

vigyázat, gyerek tartalom!!!

a gépezet nem áll le, sőt inkább turbo fokozatba kapcsolt, mert tegnap újabb levél jött a védőnőtől: elérkezett a 3 éves nagyszervíz ideje. a foglalt időpont mellett igen érdekes kérdőívek is voltak a borítékban.

hogyaszongya’

 • milyen a gyerek étvágya?
 • mit eszik általában reggelire, ebédre, vacsorára, illetve uzsira (azt hányszor)?
 • mit szokott inni az étkezések során?
 • ki mondja meg, hogy a gyerek mennyit egyen/mikor evett eleget?
 • milyen gyakorisággal eszik édességet?
 • az oviban illetve otthon a szülőkkel milyen sűrűn megy ki játszani?
 • mennyi időt tölt naponta tv/számítógép/ipad előtt?
 • hogyan reagál a gyermek a környezetében lévő ittas személyekre?
 • mi a szülők véleménye a gyereknevelésről?

azt hiszem érdekes beszélgetés vár ránk, nem mintha lenne bármiféle félnivalónk, de már önmagában ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása is elgondolkoztat arról, hogy megfelelően foglalkozunk- e gyermekkel…

ezen kívül még felmérik azt is, hogy milyen beszédkészsége van a 3 évesnek, így meg kell válaszolni, hogy:

 • megérti-e a gyerek, ha pl. azt mondod neki, hogy hozz ide egy kanalat a konyhaasztalról?
 • mondja-e már magára, hogy “én”?
 • tud-e legalább 3 szavas mondatokat képezni?
 • megérti-e a család, amit a gyerek mond?
 • dadog-e?
 • te mint szülő aggódsz-e a gyerek nyelvi fejlődése miatt?

szerinted ezek túl intim kérdések vagy hasznos ezeket egy szakemberrel végigbeszélni? milyen hasonló témákra figyel a rendszer ott ahol te élsz?

Hírdetés

13 gondolat “gyermekvédelem és kínos kérdések” bejegyzéshez

 1. tolunk azt kerdeztek, hogy meg tudja-e teriteni az asztalt 🙂 mondtuk, hogy tudja is, akarja is, de azert mindennek van hatara!

 2. Egy kicsit jobban belelátva a “rendszerbe” (ezirányú tanulmányok), a kérdéseket hasznosnak gondolom… Nem árt, ha már az elején elkapnak problémákat, pl. beszédhiba, elhízás, esetleg fejlődési rendellenesség, aminek kül. okai lehetnek és az idő teltével – kezelés híján – súlyosbodhatnak. Itt rögtön kaphatnak a szülők segítséget is – amit gondolom az tud csak igazán érdekelni, aki pl. Mo.-n vagy máshol nem efféle elbánásban részesült a beteg / sérült gyerekével…

  A másik fajta kérdéscsoport, ahol tudatosítanak (is) dolgokat, valahol szintén jogos, de mi nem vagyunk hozzászokva ehhez a figyelemhez. És persze ezek ellenére is sok a számítógépmániás, elhízott, stb. gyerek. A gyerekkori elhízás manapság kifejezetten prioritásos téma Svédországban és próbálnak a megelőzésre koncentrálni (rengeteg kutatás foglalkozik ezzel).

  Szóval ahány ország (kultúra), annyi szokás. Én nem mondanám, hogy ez rossz dolog – sőt! -, de persze a mi közép-kelet-európai szocializációnkkal a hátizsákban elsőre furcsán hat egy ilyen kérdőív. Azt is kell benne látni, hogy Svédországban a gyerekek jogait teljesen más szinten kezelik, mint pl. Mo.-n, ami összességében pozitív. Nem kétséges, hogy skandináv gyereknek lenni jó…

 3. Barcsak itt is ilyen komolyan vennek a kozalkalmazottak (vedono, tanitono,tanar stb.) a gyereknevelest. Sokkal kevesebb problemas antiszocialis gyerek lenne…

 4. Aszt?
  A kérdés sor nem rossz, sőt! Nálunk is hamarosan meglesz a 3 éve státuszvizsgálat. A mi védőnőnk komolyan veszi a munkáját, lényegében ezeket a kérdéseket már tavaly is feltette. Gyanítom, hogy ő egy ritkaság Magyarországon. Itt ha jól emlékszem látásvizsgálat van még a 3 éveseknek, ezért be kell menni a rendelőbe.

  Az aszt majd azért javítsd ki.

 5. a gyermek fejlödését minden civilizált országban követi az eü. – ez nem rossz, sztem. a kérdésekre pedig soha nem kell, csak lehet válaszolni… de tán nem rossz, ha az ember meg tudja beszélni a gondjait, gondolatait… ez az egész nem kell, hogy gyanakvással töltsön el, inkább lásd a segítö szándékot. DE semmi nem kötelezö.

 6. Hollandiában p.l. három éves korban a jeugdzorg levizsgáztatja az allochton családok gyerekeit (mint p.l. a mienk 😉 ) hogy megfelelö módon beszél e hollandul. Az önkormányzat a gyereket iskolaelökészítö tanfolyamra kötelezheti ( ára évi 250 eur), ha úgy véli h. a gyerek (holland) nyelvi fejlödése veszélyben van.

  Namármost én szeretném a kiskölyköt egy ilyen tanfolyamra beiratni, mert az ovoda az havi 1600 eur (és nem leír6ó az adóból), hogy rendesen megtanuljon NL-ül, de lehet hogy nem fog menni, mert a jelentkezésnél a szülök iskolai végzettségét is figyelembe veszik.

 7. Visszajelzés: gyermekvédelem kínos kérdésekkel és kínai volvo - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s