új svéd rendszámtáblák

a múltkor már elég részletesen áttekintettük a svédországi rendszámtábla helyzetet, úgyhogy nem gondoltam volna, hogy ez a téma egyhamar újra napirendre kerül.

414orange_skylt

új kategória verenygépek részére

pár hete azonban arra lettem figyelmes az utcánkban, hogy egy volvonak olyan ismerős, de mégis fura a rendszáma. gondoltam valami hamisítvány lehet, ami bénán sikerült. de aztán egyre többször láttam az újszerű táblát, és ma végre sikerült is lefotóznom egy példányt.

balra az új, jobbra az eddigi

balra az új, jobbra az eddigi

nyilván nem bírtam ki és utána olvastam, hogy mi is történt. az máig nem teljesen világos számomra, hogy milyen igény állhatott a 2014. január elsejei váltás mögött, de tény, hogy számos dolog megváltozott (az igaz rajongók feltétlenül kattintsanak ide!).

a leginkább szembetűnő újdonság, hogy a betűk elhelyezése és a köztük lévő távolság más, mint a 2002 óta érvényben lévő formátumon. én sajnos nem vagyok kalligráfus, ezért a mai napig nem tudom eldönteni, hogy milyen lett az új betűtípus.

matrica volt, nincs

matrica volt, nincs

az viszont tény, hogy már évek óta megszűnt az érvényes biztosítást igazoló matrica, ami középre volt ragasztva, így nincs szükség arra a nagy szóközre, ami esetleg foglalja a közeli jövőben netán bevezetendő 4 betű – 3 szám kombinációt (ez egyelőre csak spekuláció, mert rengeteg rég bevont rendszám várja karanténban új kis gazdáját).

változást jelent az is, hogy eddig önkéntes alapon választható volt az eu-s svéd sáv, ami idéntől már alapértelmezett, sőt a taxikon is megjelenik. az indoklás szerint egyre kevesebben igényeltek nagysvédországos jelöletlen rendszámot, tavaly már csak az esetek 11%-ban. oké.

6000 koronás rajongás

6000 koronás rajongás a kettővel ezelőtti formátumban

továbbá az úgynevezett amerikai típusú rendszámok méretét is megváltoztatták. a megfogalmazás homályos, mely szerint továbbra sem kívánságműsor tárgya e formátum, mivel gépkocsitípus függő, azonban mostantól könnyebben lehet ilyet kapni, mint korábban. és ez a hivatalos kommentár…

motorra

motorra

a motorkerékpárokon pedig csökkentették a rendszám méretét, ami praktikus és esztétikus is egyben.

nos, ennyi volt mára a kis színes hírösszefoglaló a nagyvilágból. ha a rendszámok iránti őrületes rajongásod által keltett igényeidet nem sikerült kielégítenem, akkor katints erre a remek blogra, ahol biztosan megkapod, amit szeretnél!

Hírdetés

2 gondolat “új svéd rendszámtáblák” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: a szomszéd autót cserélt | bezzeg a svédek!

  2. Visszajelzés: a svéd rendszámtábla elfogyott. mi lesz most? | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s