tolerancia a svéd hétköznapokban

tavaly nagyon lelkesen üdvözöltem a jelenséget, amikor először láttam, hogy az sl, a stockholmi közlekedési vállalat járművei büszkén viselik a szivárványos zászlót a gay pride ideje alatt.

a rendőri jelenlét

a rendőri jelenlét

véletlenül bele is keveredtem a felvonulás kezdetébe, de mint minden másság tolerálásával kapcsolatban az a véleményem, hogy akkor mennek rendben a dolgok, ha nem kell róluk beszélni. ezalatt nem azt értem, hogy el kell hallgatni, vagy vért izzadva úgy tenni, mintha valami természetes lenne számunkra, ami nem az.

az én ideális világomban nincs szükség például meleg felvonulásra, mert teljesen fölösleges a mondanivalója, hisz üzenete nincs is neki. mások vagyunk, oké haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló kérem!

zebra a stockholmi orosz nagykövetség előtt

zebra a stockholmi orosz nagykövetség előtt

persze nem minden országban kezelik úgy a meleg kérdést, mint a svédek. a tavalyi felvonuláson például az oroszok jogaiért aggódók emelték föl a hangjukat – szerintem jogosan és szükségesen.

de hogyan is kezelik ezt a témát a svédek a hétköznapokban? hadd meséljem el azt, ami tegnap a munkaheyemen történt.

tegnap egy telekonferencia keretében szemlyügyi változásról informált minket a főnök. a híváson részt vett vagy 35 munkatárs különböző helyszínekről. megtudtuk, hogy a szeretett finn kolléganőnk, aki stockholmban él visszaköltözik finnországba, és a cég ottani irodáján folytatja a nagyrabecsült munkáját.

eddig nincs semmi érdekes a történetben, de amikor a csaj átvette a szót, akkor a legnagyobb természetességgel elmeséte, hogy 3 évvel ezelőtt, amikor remek karrierlehetősége adódott svédországban, akkor a partnere támogatta őt, és átköltöztek ide. most pedig eljött az ideje, hogy ő viszonozza a szívességet, mivel a barátnője (“she”) kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot helsinkiben.

mindenkinek megköszönte az eddig együttműködést, és a téma le is lett zárva. a világon senki nem tett megjegyzést az ügy kapcsán, csupán én vagyok az egyetlen, aki még most beszél róla.

persze nem azért, mert kiakadtam, hanem mert nagyon tetszett, amit tapasztaltam és szomorúvá tesz, hogy magyarország fényévekre van ettől a szinttől, s közben rendkívül nagy sebességgel távolodik tőle.

vagy te másként látod a helyzetet? mesélj!

6 gondolat “tolerancia a svéd hétköznapokban” bejegyzéshez

 1. ez nem is “büszkeség” inkább a “méltóság” a jobb forditása ennek a dolognak.ha valaki meleg arra nem büszke egyáltalán,de méltósága az van.amibe lépten-nyomon beletipornak-ez pedig sajnos.
  ha ezekkel a demonstrációkkal erre hívják fel a figyelmet az pedig kell.akkor nem kellene ha pontosan az lenne a hozzáállás….”nincs itt kérem semmi látnivaló lehet tovább haladni”
  ezzel a felvonulással nem hangsúlyozni akarnak bármit is,főleg nem a szexuális orientációjukat-de tény az is,hogy sokan igy értelmezik-és ez visszatetszést kelt azokban is akik egyébként nem foglalkoznának a dologgal.

 2. Először a vallási oldalról közelíteném meg, lásd mint mond a pápa a 4. pontban (bár nem vagyok katolikus, jól beszél az öreg 😀 ) http://twice.hu/bulvar/ezert-lett-ferenc-papa-az-ev-embere
  A felvonulásokról meg annyit hogy Bandival értek jobban egyet, mert azon kívül hogy égvilágon SEMMI értelmük,(csak balhézásra a szélsőjobbnak) fölöslegesen felhergelik maguk ellen a társadalom egy részét. Az hogy elfogadjuk más emberek ”másságát” nem felvonulások, hanem egyéni nevelés, kultúra és világnézet kérdése. Az én esetemben teljesen hidegen hagy más emberek sexualitása, mert úgy gondolom hogy nem szabad lenézni más embereket fogyatékosságuk vagy másságuk miatt míg más emberek meg már követ ragadnak a másság láttán.

 3. én ennél sokkal megengedőbb vagyok-mert szerintem egészen nyugodtan vonuljanak fel és legyen egy szines jó kedvű zenés buli ahogy ez sok helyütt is is van.majd ők tudják van-e értelme és kiteszik-e magukat inzultusoknak.akit zavar,undorodik bármizik….az ne nézze könyörgöm adva erre a lehetőség.de engedj meg egy példát:budapesti esemény lezárt terület indul a felvonulás.most nem a hörgő minuszíkú fujbuzizó marha bátor csoportról beszélnék,mert szóra sem érdemes hisz ők bármire zsidóznak trianonoznak buziznak komcsiznak(sorren változhat)hanem arról a fiatal apukáról akinek kisfia a nyakában ült-gondolom,hogy jól lásson az a gyerek-és apuka orditott.nos mi lett volna ha állatkertbe viszi ki a gyereket?vagy bárhova? snitt-másik kép:kordon mögött kislány ugy saccra 6-8éves körül.anyukája kidagadó nyaki erekkel üvölti a mocskosbuzikat és kislány is vele kiabál.
  riporter oda dugja mikrofont kislányhoz:te tudod mit kiabász?tudod mit jelent?a válasz:nem. anyukát is megkérdezi:ő tud válaszolni elmondja az egyik legostobább dumát-és eszébe sem jut az egyszerű megoldás:nem!megyek!oda!
  véleményem szerint ez nem provokálás és nem erőszakos figyelemkeltés.
  annak ellenére ez a véleményem,hogy nekem nagyon nem tetszik és kimondottan károsnak tartom azt amikor férfiak hangsulyosan és kihívóan a szexualitást hangsulyozva öltöznek és számomra nem túl vonzóan táncolnak.mivel nekem nem tetszik-igy nem megyek “megnézni”de különösebben mint esemény sem érdekel.
  akik viszont szeretik és még ráadásul részt is vesznek benne-isten áldja őket legyen egy jó napjuk és eszükbe se jusson félni.

 4. Én spec úgy vagyok vele, ahogy Bandi, tök fölösleges ezt kihangsúlyozni, ha valaki “más”.Oké rendben, lépjünk túl.
  Még az is oké, hogy felvonulgatnak ennek ellenére, de ezt nem engedném a város közúthálózatán, a mindennapi közlekedést jelentősen zavarva, akadályozva.(Pesten ugye az Andrássy eléggé ütőere a városnak, itt kint Stokiban nem tudom, hol volt, van rendezve; de a képen ott is aszfalton “parádéznak”.)Menjenek ki a Népligetbe, vagy a Hortobágyra (idekint Djurgárden, norbotteni tajga, stb) ott senkit nem fognak feltartani.Az meg nem érv, hogy de hát annyi más rendezvény is van a városban.Épp elég baj, azokat is ritkítanám, már ami a közlekedést zavarja; ha egy ilyet is meg lehet spórolni, akkor meg is kell.

 5. Akkor én vagyok a konzervatív köztetek. Nekem egyáltalán nem tetszett, ahogy pride zászlók voltak a buszokon. Lett valami a pressbyranok átnevezéséből arra hétre? Az én véleményem szerint egyszerűen nem tudnak magukkal mit kezdenek a kedves stockholmiak. Ha minden másságnak lenne egy hete, nem lenne elég az az 52/év.
  Írhatnál arról, hogy most, hogy végre van tényleg problémájuk, hogy kezelik azt. Gondolok itt a román kéregetőkre, ill. a bevándorlók zavargásaira, meg a ló túloldalán átesett feminizmusra.

 6. Visszajelzés: halvérű svédek vs. vérmes finnek | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s