40 éves a mcdonalds svédországban

elég öreg vagyok ahhoz, hogy emlékezzem arra a ma már kissé keserédesen szánalmasnak ítélt pillanatra, amikor 1988-ban fél óra sorbanállás (ennek nagy része az utcán) után megkaparintottam életem első big macjét a régiposta utcában. milyen büszke voltam akkor, hogy magyarországon nyílt az első közép-kelet európai meki, s nálunk addigra már forma 1 is volt!

betöltötték a 40-et

svédországban betöltötték a 40-et

egy velem egykorú svéd ezt (és még rengeteg más vasfüggöny mögötti történetet) fel sem foghatja.

többek közt azért nem, mert a mcdonald’s európai terjeszkedésének egyik első állomása volt stockholm. a lenti térképen jól látszik, hogy európában először az egyesült királyság, németország, franciaország és svédország népe örvendezhetett e remek junkfoodnak.

a térkép a mcdonald’s előfordulási helyeit mutatja az adott ország első éttermének alapítási idejével

az első étterem a kungsgatan 4. alatt nyílt 1973-ban, ami máig ott áll, és idén a 40. évforduló alkalmából egy nagy 1973-as táblával egészítették ki a cégért.

az első. 1973-ból

a képen látható vidám úr paul lederhausen, akinek révén a mcdonalds megjelent svédországban. ő nyitotta az első éttermet és egészen 2009-ig volt részvényes, de állítólag a mai napig rendszeres kapcsolatban áll a cég vezetőivel.

a beszámolója alapján azonban a ’73-as nyitás koránt sem volt annyira eufórikus, mint nálunk ’88-ban, ahol a történet szimbolikus jelentőséggel bírt, hiszen ez volt az egyik utolsó szög a régen nyögött szocializmus és a vele járó hiánygazdaság koporsójába.

svédországban azonban a nyitás idején söpört végig az akkor még javában dúló vietnami háborúnak köszönhető nagy amerika ellenes hullám, ami a mcdonald’s nyitása elleni tiltakozó akciókban csúcsosodott ki – ha élhetek ezzel a képzavarral. a protestálók kritizálták a céget (már akkor is) többek közt az alacsony bérekért és az ideálisnak nem mondható munkakörülményekért.

bansky szobra ny-ban

a mcdonald’s gazdasági sikere és jelentősége természetesen itt sem kérdőjelezhető meg, hiszen az elmúlt 40 évben 79 milliárd koronával járultak hozzá a svéd gdp-hez.

a nagy jubileumot megünnepelendő a big mac menü 40 korona volt egy hétig (asszem’ 64 helyett), – ezzel jelentősen leverve a big mac árindexet -, most meg a mcroyal menü akciós. csak a jegyzőkönyv kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a hagyományok és a metrikus mértékegység rendszer (si) ellenére itt qp-nek, azaz quarter pounder-nek hívják az árut, mint az őshazában.

998056_10201876333339130_336390190_n

egyébként ekkorra már 5 éve ment a máig is dübörgő, echte svéd vetélytárs, a max, ami svédországban állítólag egyedülálló módon jövedelmezőbb az amerikai hamburger nagyhatalomnál. de róluk majd egy másik bejegyzésben.

1968: 5 évvel az első svéd meki nyitása előtt

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s