közgáz: csak a harmadik gombóc fagyit kérném!

az gondolom már nem újdonság, hogy a skandináv népek eszméletlen sok édességet fogyasztanak, és a nemzetközi rangsorban előkelő helyeken szerepelnek az egy főre jutó fagylalt fogyasztásban.

egy főre jutó fagyi fogyasztás

egy főre jutó fagyi fogyasztás

mostanra már azon sem szörnyülködünk, hogy az élelmiszerek és az élő munka ára a sztratoszférát nyaldossa svédország felett.

az viszont igencsak meglepett, hogy miféle árképzést alkalmaznak a fenti faktorokra való tekintettel. a norma számomra, hogy egy gombóc fagyi kerül egy bizonyos összegbe, és az elfogyasztott áru mennyisége egyenes arányban van a fizetendő összeggel.

svédországban azonban merőben más a helyzet. ha úgy döntöttél, hogy fagyizol, akkor mindenképpen mélyen a zsebedbe kell nyúlnod!

image

az első gombóc 4,8-szor annyiba kerül, mint a második

egy gombóc fagyi az itt bemutatott helyen 24 korona, és minden további “csupán” 5 – az extra tölcsér természetesen ingyen van.

ez egy pofátlan, de bombabiztos módszer a garantált profit megtermelésére, hiszen nem az eladott fagyimennyiség, hanem a kiszolgált kuncsaftok száma határozza meg leginkább a bevételt. persze sokkal okosabb ezt így csinálni, mint all you can eat rendszerben, mert azért az 5 koronás további gombócok ára visszatart attól, hogy kapzsik legyünk, és már vállalhatatlan mennyiséget rendeljünk.

6 gondolat “közgáz: csak a harmadik gombóc fagyit kérném!” bejegyzéshez

  1. nem ertem a veget, mi az, hogy otkoronas tovabbi gomboc ara visszatart a tovabbiak vasarlasatol? pont az osztonoz, hogy ha mar 24-et kifizettem egy gombocert, akkor mar veszek minimum harmat.

  2. jo, de nem az arkepzes miatt nem kerek hatot, hanem mert nem tudom megenni. az arkepzes pont arra osztonoz, hogy hatot kerjek es nem tart vissza attol, hogy olyan mennyiseget vegyek, amire nincs is szuksegem, mig ha minden gomboc ugyanennyibe kerulne, az visszatartana. 🙂

  3. Én spec nem is nagyon láttam még ilyen hagyományos, gombócos fagyiárust itt a svédeknél… (elpirulós szmályli…) Lehet, hogy csak a három nagyvárosban divat? Mondjuk nem vagyunk nagy fagyievők, esetleg néha eszünk cukrászdában, kehelyből, de inkább a willysből/ilonából vesszük dobozosan.Ott normális az árképzés… 😀
    De érdekes, mint téma…

  4. Visszajelzés: fagyi és a társadalom állapota | bezzeg a svédek!

Hozzászólás