egy ideje már nagyon izgatja a fantáziámat a mostanában divatos utcai kaja mozgalom, ami teljes gőzzel terjed mindenfelé.
az angolszász kultúrkörben már reality showk is mennek e témakörben. a koncepció viszonylag egyszerűen hangzik: végy egy mobil konyhát, és néhány egyszerű, de nagyszerű fogással kápráztasd el az éhes embereket a város különböző pontjain.
a megvalósítás maga már gondolom korántsem ilyen könnyű.
stockholm híres arról, hogy minden trendi dolgot itt kimaxolnak, viszont különböző nehézségek adódtak a múltban az engedélyezési procedúra körül, így csak idén tavasszal indultak útra az első food truckok.
a piac tehát majdnem szűz, a kísérletező kedvűek közül páran már el is hullottak az első szezonban.
ma volt södermalmon egy ételes autó fesztivál, amit nagy lelkesedéssel látogattunk meg, de sajnos az elvárásaimat nem nagyon közelítette meg a dolog.
kajafesztivál témakörben igen sokat tanulhatnának a svédek a magyaroktól, hiszen például nem volt semmi ülőalkalmatosság azon a kis téren, ahol a szakmát képviselő mind a 7 truck összegyűlt. tehát miután megvetted a kajádat ülhettél a járda szélére vagy kereshettél egy padot a közeli parkban.
én hamburgert ettem, amit csak az egyik helyen lehetett kapni, ami meglepő volt, mert nekem ez az utcai kaja alfája. volt tacos is, amit a feleségem tesztelt, de az érzékszervi bírálat után csak az átbaszás szó jutott róla eszembe. a többi helyen vietnámi szendvics meg mindenféle húsos történnetek. alkohol sehol, cola nem elég hideg.
a hambim elég finom volt, de kicsi és minden nélkül került 75 koronába, úgy, hogy a mekiben egy bigmac menü mondjuk 62 asszem’. nyilván nem egyforma minőség, de azért viszonyítási alapnak megteszi.
van némi rálátásom a vendéglátó iparra, és azt a konklúziót vontam le, hogy igény volna a jófajta utcai kajára, de a megvalósítás még nagyon gyerekcipőben jár.
kinek volna kedve leiskolázni a mezőnyt – rajtam kívül?
a bigmek most csak 40, mert 40 eves a mekdonac svedorszagban vagy mi 🙂
pontosan. lelőtted a poént, mert egy külön posztot akartam ennek szentelni:)
göteborgban milyen a foodtruck biznisz? ott vagy még?
ja, itt vagyok meg, meg itt is leszek meg egy darabig, pont most kezdek egy uj melot 🙂 nem lattam itt bo nyolc honap alatt egy darabot se, legalabbis nem emlekszek.
hajra!
van fantázia az utcai kajáltatásbna, már rég mondom… én stockholmban vagyok , söderközelben – s érdekel a dolog, vannak ötleteim…. beszélünk róla? 🙂 delisa@live.se
(jaaa, ülöalkalmatosságot nem szokás, alkoholt pedig ne is keress, bódékban sehol nem lehet árulni)
üdv!
Én fent Lulujóban ettem lángost ilyen üvegtigrisekből, frankón budapester volt a neve…Be is szóltam nekik félhangosan, hogy magyarok-e vagytok, de nem jött válasz.Södertáljéban van sok lászlókonyha az utcán, de majdnem mind arab kézben van, árulnak kebabot, meg dönert, esetleg falafelt…Kéne nyitni lángosos, palacsintás helyet, de lehet, inkább télleg bent Stokiban.
Apropó, tudja valaki, hogy hol lehet pontyot veni stokiban?Állítólag a Hötorgetnél van valami hely…Kéne halászlét csinálni karikor.Egyszer próbáltuk tengeri halból, ponty híjján, hát érdekes lett… 🙂
hat azt ponty nem tudom:P
Hello! Mostanság mi a helyzet food truck téren? Nem csak Stockholm érdekel. Örebro környékéről van itt valaki? 🙂