na ki a király?!

ezen a blogon sokat hasonlítgatom magyarországot svédországhoz. gondolom ez idővel majd elmúlik, de próbálok mindig nyitott szemmel járni a világban, hogy lássam (a menő gazdaságon kívül) mitől jobb az élet egy adott környezetben, úgy általában.

most egy volt magyar miniszterelnök halálával kapcsolatosan például szembetűnő példára lettem figyelmes. tele a sajtó a témával, és több helyen megemlítik, hogy – név nélkül megint, mert nem ez számít – a jelenlegi miniszterelnök hozzáállása milyen pozitív volt, mivel megengedte, hogy az elődje az államilag finanszírozott honvéd kórházban maradhasson évekig.

a király meztelen!

a király meztelen!

és ezen megy a vita, hogy most akkor miért, meg, hogy, de azt senki nem említi meg, hogy bármilyen miniszterelnök egy demokratikus jogállamban milyen alapon mondja meg, hogy valaki maradhat-e a kórházban vagy sem?!

eközben svédországban

attól az affértól hangos a média,

hogy károly gusztáv király kisebbik lánya, madeleine szabálysértést követett-e el, amikor a buszsávban hajtott a minap.

a rendőrök megállították a belvárosban a fekete volvo-t, és az igazoltatás során a hercegnő állítólag a mentelmi jogára hivatkozva kibújt a felelősségre vonás alól. az intézkedő rendőr elbizonytalanodott és elengedte. majd a járőrkocsiba visszaülve megtudta, hogy nincs is mentelmi joga, ezért utána eredt, és tájékoztatta, hogy később kiküldik az 1000 koronás (35 ezer forintos) bírságot postán.

később azonban mégsem büntették meg, mert magának az autónak volt engedélye a buszsávban menni, továbbá cáfolták, hogy a hercegnő a nem létező mentelmi jogára hivatkozott volna.

nos elég nagy visszhangja volt a témának, és azon pörögtek jogosan a népek, hogy milyen előjogokkal rendelkezhetnek egy királyságban az uralkodó család tagjai.

kiváncsi lennék, hogy milyen reakciót váltana ki, ha mondjuk a király elintézné, hogy valaki/bárki az adófizetők pénzéből finanszírozott egészségügyi ellátást vegyen igénybe úgy, hogy a szabályok szerint nem jogosult rá?

elnézést, ha kicsit demagóg lett a fönti párhuzam, de tényleg foglalkoztat a kérdés. neked mi a véleményed?

Hírdetés

8 gondolat “na ki a király?!” bejegyzéshez

 1. Csak a tisztánlátás kedvéért egy kis infó…

  Orbán kegyelméből kap-e kórházi ellátást Horn Gyula?
  Szilvásy István, az Állami Egészségügyi Központ volt főigazgatója

  “Én azt szeretném csak jelezni, hogy 2000-ben, az első Orbán-kormány regnálása alatt született a 39-es törvény, ami a közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szól. Ennek van egy miniszterelnöki fejezete a juttatásokról, és itt a 20-as paragrafus 2-es pontja utal arra, hogy a miniszterelnököt egyebekben az e törvény 2-től 9. paragrafusig, valamint a 11. és a 13. paragrafusában meghatározott juttatások illetik meg. A 13. paragrafusra szeretném felhívni a figyelmet, amit a köztársasági elnök fejezetében olvashatunk. [..] Tehát a 13. paragrafus ebben a törvényben úgy szól, hogy „a miniszterelnököt és a volt miniszterelnököt a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a hivatal külön megállapodása szerint térítésmentes egészségügyi ellátás illeti meg”. Ez azt jelenti, hogy nyilvánvalóan nincs megjelölve, hogy melyik egészségügyi intézményben, hiszen 2000-ben például még az Állami Egészségügyi Központ nem is működött. Itt nyilván a Kútvölgyi kórház jöhetett szóba, a BM kórház és a Honvéd kórház mint speciális ellátást nyújtó intézmények.
  [..]
  Magyarán, egy az Orbán-kormány alatt hozott törvény, majd a Gyurcsány-kormány alatt hozott kormányrendelet egyértelműen szabályozza, hogy egy volt miniszterelnöknek milyen egészségügyi ellátás jár és hol.

  – Igen. És ez talán azért nagyon fontos, mert mindenféle esetleges későbbi polémiákat vagy gondolkodást megelőzhet az, ha az ember a jogszabályokat ismeri. És ez egy tizenegy éves törvény.

  – És egyébként ez is a normális egy demokráciában, hogy nem az éppen kormányzó párt vezetője vagy a miniszterelnöke kegyéből kap valaki ellátást, hanem ezt szabályozzák bizonyos feltételek alapján és kész.

  – Így van.

  – Mindenkinek, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali vagy ilyen vagy olyan állásban volt. Akire vonatkozik a törvény és a rendelet, az megkapja az ellátást, és ennek megfelelően kell eljárni.

  – És ez nyilván könnyebb helyzetet jelent a regnáló miniszterelnöknek is, hogy miért tűri meg vagy engedi meg. Nem. Ez jár.”

  (http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61654%3Abolgar-gyoergy-interjui-a-galamusban-2011-marcius-29&catid=69%3Abolgar-gyoergy-megbeszeljuek&Itemid=106&limitstart=3)

   • Szerintem nem véletlen…meg az sem, hogy a királlyal hasonlítjuk itten össze. Kellenek a népnek a népmesei elemek, a jóságos Mátyás király 😦

 2. Ettől függetlenül tudjuk, hogy csuda dolgok tudnak mostanában megtörténni Mo.-n, pláne ha még árvíz is van…gondolom, láttál videókat a kormányfő közreműködéséről.

  De azért nem lennék a (svéd!) király – elég gyakori – gyorshajtásának a szenvedő áldozata sem, hiszen ő tényleg nem büntethető semmiért…

  A két szint nyilván nem összehasonlítható (_nem_ a kórházas témára gondolok), de a kérdésedre a válasz: a király hasonló esetekben – erkölcsileg vitatható tett – gondosan elkerüli a sajtót, vagy ha muszáj velük beszélnie (mert utánamennek az erdőbe is), hosszasan beszél a folyamatban lévő jávorszarvasvadászatról és arról, hogy ő milyen elfoglalt, mert majdnem minden nap van valami dolga, vasárnap is Kínába kell utaznia. (Ez konkrétan akkor történt meg, amikor botránykönyv jelent meg róla 1-2 éve – a videót ma is meg lehet nézni.)

 3. ha tisztán akarunk látni akkor a jeleneleg regnáló miniszterelnök kegyelméből hunyt el a szóban forgó személy.ennek beégetése a köztudatba,csupán a piáros hadsereg apró munkája lenne.
  maga a “mentelmi jog” egy csinált kreált és csúnyán el-és kihasznált dolog itt kishazánkban.arra nem érdemes személyek önmaguknak adják.a többi kivételezett elbirálásról nem is szólva,amit szintúgy.

 4. Szerintem nem arra vonatkozott OV engedékenysége, hogy eü ellátást kaphasson a megboldogult, hanem hogy ezt konkrétan a Honvédkórházban vehesse igénybe, mert az ellátás helyszíne lakcímhez kötött már egy ideje (talán tavaly április óta), értsd: elvileg nem fogadhatNÁNAK beteget máshonnan.

 5. OV engedékenysége szerintem nem magára az egészségügyi ellátásra vonatkozott, hanem arra, hogy ezt az ellátást kifejezetten a Honvédkórházban vehesse igénybe. Ugyanis tavaly óta (talán április) az ellátást kizárólag lakcím szerint lehet igénybe venni, bár a kezelőorvosok is tehetnek kivételt megfelelő indokkal.

 6. A svéd király ellen nem lehet vádat emelni – de ez a kivétel csak öt illeti, a családja tagjait nem.. Közlekedési szabálytalanságért – leginkább gyorshajtásért – viszont soktízezret fizet a családtagokkal együtt minden évben. Nemrég arról olvashattunk, hogy egy magánvacsorára érkezvén az étterem személyzetének fenntartott parkolóhelyre állt be – majd a vacsora végeztével egy 800 koronás cédulát talált a szélvédöjén…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s