gépesített büfésnéni és becsületkassza már megint

azon már meg sem döbbenek, hogy a szupermarketben gyakorlatilag bemondásra fizetek, és kb. csak minden hatodik vásárlásomat ellenőrzik egy kényelmesebb, költséghatékonyabb és jobb élet reményében.

a mai bejegyzésben egy két újabb becsületkasszás megoldás mutatok be, ezúttal a munkahelyről.

a mat på jobbet (kaja a melóban) elég nagyra nőtt az 1995-ös indulásuk óta. a koncepció pofon egyszerű. végy néhány hűtőt, rendszeresen töltsd föl mirelit és félkész kajákkal, köss hozzá egy POS terminált, és kész.
20130530-194838.jpg

a tag kér egy

kártyát a munkahelyi recepción, aktiválja a honlapon a fizetési részletek megadásával és már kezdődhet is a 0-24-es fogyasztás.

a kártya lehúzásával kitárul a fridzsi ajtaja, a júzer kiveszi, amit megkívánt majd a mellékelt leolvasóval beszkenneli az árut. ennyi. persze “friss” rántotthúsos zsömi meg sajtos rolád az nincs, de így is el lehet kerülni az éhhalált.

azt persze sehogyan sem ellenőrzik, hogy tényleg mindent lehúzott-e a kedves vásárló. ez a svéd kultúrában mélyen beágyazott szabálykövetésre van bízva, ami közép-európai szemmel sokszor felfoghatatlan, viszont a hétköznapokat rendkívüli módon megkönnyíti.

a haknit üzemeltető cég pedig megússza a büfésnénik alkalmazási költségeit, továbbá nem kell kialakítania konkrét büfépultokat sem, elég pár fridzsi és a feltöltő személyzet. a model lassan 20 éve működik. magyarországon mernél egy ilyenbe belevágni?

20130530-194848.jpg

ha azt hinnéd, hogy a fenti műsornál már nem létezik durvább utópia, akkor ki kell ábrándítsalak. ugyanazt az ötletet valaki megvalósította kicsiben.

az alábbi műanyag persellyel egybekötött tálca a teljes infrastruktúra. a csávókám hetente egyszer telepakolja kb. 5 koronás édességekkel, amit te kontrollálatlanul fogyaszthatsz. annyi, hogy be kell dobnod egy tízest darabonként.

kérdeztem a svéd kollégákat, hogy ezt így mégis hogy?!

nem is igazán értették a kérdést. tágra nyílt szemekkel néztek rám, és mondták, hogy ha nincs elég pénz a kasszában, akkor nem lesz többé csoki!!!

hát így élünk itt svédországban…

20130530-194856.jpg

és végül egy rövid ropaganda video, ami bemutatja, mennyire egyszerű is az élet robotbüfé falván:

Hírdetés

5 gondolat “gépesített büfésnéni és becsületkassza már megint” bejegyzéshez

  1. igy van.ez már akkor is érthetetlen volt számomra amikor első nyugati útként az üvegvisszaváltást “intéztem”a svédeknél.futószalagra feltesz-az bevisz raktárba-és utána amennyi üveget vittél ANNYIT PÖTYÖGSZ BE amiről kapsz egy cetlit és a pénztáros beszámitja.ez volt a 90es évek eleje.na most ez ugy volt képtelenség egy magyarnak mint ahogyan itt néha elhűlünk a mostani becsületen alapuló dolgaikon..

  2. Visszajelzés: becsületkassza 2000. szint: loppis | bezzeg a svédek!

  3. Visszajelzés: királykodás, körhinta-bringa, gépesített büfés - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s