mayday pay-day! a fizetésnapról

magyarországon jobb helyeken mindig ugyanazon a napon van fizetés. az én korábbi munkáltatóm minden hónap 28-án fizetett, mint a katonatiszt. de a nem reprezentatív felmérésem szerint ez a model volt a kivétel.

a legtöbb dogozó munkaszerződésében olyasmi áll, hogy mondjuk minden hónap 5-ig jön a fizu. aztán vársz és reménykedsz; mert elég nagy a szórás.

ln_92306294

nyilván rengetegen meg kapnak valamit “papíron”, s a többi meg zsebbe. nem ritka, hogy az egy évtizede ott dolgozó lojális alkalmazottnak sem tudnak 2 hónapig fizetni, mert gondban van a cég. nem kell ecsetelnem, hogy ez mennyire rettenetes lehet.

bezzeg svédországban az összes munkás ugyanazon a napon kapja a fizetését. ez a szép dátum minden hónap 25. napja. ha ez szombatra esik, akkor már pénteken ott a pénz, ha vasárnapra, akkor csak hétfőn. ennyire egyszerű ez.

ami engem leginkább megdöbbentett, hogy a svéd munkáltatók nagy többsége nem 25-én reggel utalja át a málnát, hanem néhány nappal korábban felad egy értéknapos megbízást. ennek eredménye, hogy mondjuk már 23-án látom a bankszámlámom a fizunapra esedékes összeget, amit természetesen addig nem tudok felhasználni. ugyanez igaz mondjuk a családi pótlékra is.

PayDay1

tehát tegnap megérkezett a népek bére, ma óriási forgalom várható a bevásárlóközpontokban és egyéb pénz költésére alkalmas helyeken. tök könnyű így a kiskereskedőknek akciókat vagy kampányokat szervezni, ki is szokták használni a helyzetelőnyüket.

skandináviában egyébként nem egyedülálló a svéd egységesített fizetésnap, mert norvégiában például mindenki már 15-én megkapja a jussát.  a norvég kommentelő szerint ő is 25-én kapja. ott biztosan ismeretlen a hóvége (hvg) kifejezés, mert az a legrosszabb esetben is a hónap közepére esik.

ide még szerettem volna érdekes statisztikai adatokat gyűjteni a svéd fizetésekről, hogy megdöbbenthesselek azzal kimutatással, mely szerint, mondjuk 650,000 forintos nettó átlagfizetés mellett 6 millió munkavállaló esetén 3900 milliárd forintos bankfogalom zajlik le átlagosan egyetlen napon, de nincs erre időm, mert nyitnak a plázák, és rohannom kell elkölteni a tegnap kapott fizetésem.

Hírdetés

11 gondolat “mayday pay-day! a fizetésnapról” bejegyzéshez

 1. Csak egy pici helyesbítés…(ha már így ismeretlenül…)
  A mi Norvégiánkban is 25-e a fizetésnap, nem 15 🙂 persze lehet, hogy van aki akkor kapja, de ezek szerint nem egységes.

 2. a legjobb konstellacio, amikor 25-e pentekre esik, lehetoleg egy napsuteses nyari napon. Systembolaget zaras elott egy elmeny olyankor 🙂

 3. első nyugati utam ide vezetett-meghatározó élmény volt:)) sok érdekes dolog eszembe jutott erről a szóról:systembolaget.nem most volt az utazás,akkor még igen nagy dolog volt “nyugatra”menni-de elsőként a svédeknél landolni-háááát csak kapkodtam a fejem.amugy meg isteni volt mindent együttvéve.

 4. Hella.

  “ide még szerettem volna érdekes statisztikai adatokat gyűjteni a svéd fizetésekről”

  Ha már visszajöttél a bevásárlókörutadról, akkor már nincs semmilyen ellenvetés, simán megírhatsz egy külön poszt erről… 😀

 5. Visszajelzés: försäkringskassan: táppénz és meglepetés | bezzeg a svédek!

 6. Visszajelzés: a svéd családapák kárpótlása a karácsonyi vásárlás-őrületért | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s