a svéd országimázs és az eurovízió 2013

nagy nap volt a tegnapi a svéd tévénézők életében. délután a hoki válogatott az ősi rivális finnek sima leverése révén bejutott a stockholmban (és helsinkiben) rendezett világbajnokság döntőjébe, ami kellően megalapozta a hangulatot az esti eurovision döntőre.

eurovision logo 13

volt egy olyan verzió is, amin a szlogen: norway is EVEN more expensive…

az eurovíziós dalfesztivál hagyományosan központi kérdés a svéd popkultúrában, kb. az egész ország tv nézős házibulit szervez a nagy eseményre. minden erkélyen izzottak tegnap a grillek, finom füstölt hús illata szállt a szélben a mérsékelten bebaszcsizott svédek kacajával keveredve. érezhető volt az izgatott várakozás, amit idén fokozott a tény, hogy

svédország rendezte a nagy eseményt loreen azerbajdzsáni győzelmének köszönhetően.

nem terveztem most itt mélységeiben megtárgyalni az egész dalversenyről alkotott elképzelésemet. nyilvánvalóan madonna superbowl döntőben adott műsora a maga 12 percével agyonveri showbiznisz-ügyileg az egész európai próbálkozást, továbbá az is totálisan értelmezhetetlen, hogy zenei alkotásokat összehasonlítsunk és győztest hirdessünk. nick cave remekül elmagyarázta már ’96-ban, hogy a  múzsa nem egy versenyló.

Hungary alex

byealex

nem kell mindent véresen komolyan venni!

ami nekem idén nagyon szembetűnő volt, az a svéd házigazdák profi, mégis laza hozzáállása. ez igen kontrasztos a tavalyi gigacsilliókból rendezett bakui diktatúralegitimizációs izzadságszagú kísérlet után.

ehhez képest a svédek végig humorosan álltak a kérdéshez. lehet, hogy sokaknak a svéd humor, mint fogalom nincs meg, de ki merem jelenteni, hogy létezik! a hangvétel leginkább frank drebin hadnagyra és a különleges ügyosztályra emlékeztet, de nekem nagyon bejön, ahogyan képesek saját magukból hülyét csinálni és jót röhögni magukon. ehhez kemény önismeretre és önreflexiós képességre van szükség mind egyedi, mind nemzeti szinten.

az alábbi betétdal gyönyörűen megmutatja, hogyan kell viccesen, de kő keményen leszámolni az összes sztereotípiával és kínos ténnyel, ami svédországgal és a méregdrága show-val kapcsolatos.

a humorparádé egyébként nem merült ki ennyiben. már a selejtezők kezdetén a svéd közszolgálati tv műsorvezetője beállt a legújabb hipermodern stockholmi friends aréna elé, hogy felkonferálja az idei verseny kezdetét, amikor rá kellett szólni, hogy bocs, de malmöben lesz a verseny. egy grimasszal el is intézték a népi megrökönyödést, hogy miért a kultútájában szaudi-arábiához közelebb álló kisvárosban rendezik a nagy eseményt.

aztán a döntő alatti egyik bejátszás közben, amikor azt ecsetelték, hogy a svédek mennyire egyenlőek a társadalmon belül, akkor beszopatták a jelenlegi miniszterelnököt egy rövid snittben, ahol a titkára lecseszte, amiért nem mosogatta el maga után a kávéscsészéjét. reinfeldt pedig látszólag boldogan részt vett a poénban.

French fashion designer Gaultier speaks to Swedish PM Reinfeldt during the arrival party of the 2013 Eurovision Song Contest final in Malmo

gaultier és reinfeldt

nehezemre esik, de megállom a bezzeg orbánviktorozást, viszont nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a magyar dal döntője után byealex, aki semmiről nem tehet micsoda szarozást kapott és milyen elépesztő nyomás alá került a sajtó és a közvélemény által, mert volt bátorsága különbözni a csordától. szerencsére  a szétizgult első körben átlökdösték a döntőbe, ahol viszont felszabadultan,  fantasztikusan szerepelt.

a 10. hely ez eddigi 3. legjobb magyar helyezés a show történetében. a link alatt megtalálható a hivatalos eredmény. érdekes, hogy talán mégsem csak a politikáról szól a szavazás, hanem mondjuk az egyediségről is.

remélem most a fikázók picit elgondolkodnak azon, hogy lehetne az élet nagy kérdéseit – mint ez is – könnyedén, humorral kezelni, és támogatni a mainstream-től való különbözőséget.

ay_110072485-e1368887286276

a finn produkció: marrie me

a svédeknek ez már csuklóból megy, ezért nem voltak restek az idei döntőt a meleg párkapcsolatok szélesebb körű elismertetésének jegyében rendezni.

alexnak és az egész csapatának pedig elismerésem, gratulálok: szép volt fiúk/lányok!

már csak az a kérdés, hogy mikor nyerünk és milyen lesz a magyar döntő?

 

12 gondolat “a svéd országimázs és az eurovízió 2013” bejegyzéshez

 1. Egyetértek. Kivéve a malmöi kommentet…egyszer látogass el ide, hidd el, kellemes meglepetés lesz 🙂 Az előítéletek nem biztos, hogy igazak is. És olvastam, hogy direkt nem marketingelték túl a várost a bemutató filmekben (ellentétben pl. Azerbajdzsánnal tavaly).

  Amúgy igen, ByeAlex jó volt, megérdemelte a 10. helyet. Igen, az egyediség nem hátrány – csak Mo.-n, úgy tűnik. De ez azt hiszem, kicsit ismerős más vonatkozásban is.

  A svédek meg jól megcsinálták az egészet, ez a vicces vonulat sokkal jobb, mint a “mi vagyunk a legjobbak a Földön”.

   • Öööö, azt azért reméltem, hogy nem személyesen nekem szólt 🙂 Persze errefelé meg a stockholmiakat divat ekézni bizonyos körökben. Sőt, volt, hogy valakit azért nem vettek fel egy melóra, mert stockholmi, és ez nem vicc. (Legalábbis ez az eset benne is volt az újságban, de biztos nem egyedi. Max. nem ezzel indokolják.)

    Mindenesetre van itt svéd kultúra bőven, meg vannak másfélék is. Én pont ezt szeretem a városban, sokkal több pozitívuma van, mint negatívuma. De a (főleg) stockholmi média persze szereti ezt “bulvárosan” tálalni. Pedig pont a napokban hallottam, hogy ha a rosszhírű Rosengård a fővárosban lenne, akkor a második legbiztonságosabb városrész lenne. Érdekes módon ezt pl. nem annyira reklámozzák…

 2. Csak jelzem: Malmöben béke és nyugalom honolt az elmúlt héten is (az Index álhíre ellenére)…na nem mintha a husby-i események bármilyen elégtétellel töltenének el, mert hallatlanul szomorú dolog 😦 , csak jelezném ismét, hogy az országban valójában Stockholmban a legrosszabb a közbiztonság és ez sajnos most az egész világ számára jól látható. Gondolom, most már te is több, nem annyira “kékszemű svédek” lakta városrész nevét megismerted arrafelé…

  Mindenesetre remélem, hamarosan vége ennek a zavargásnak és főleg azt remélem, hogy végre történik valami érdemi dolog az ügyben – és itt nem arra gondolok, hogy mindenkit, akinek színes bőre van, bűnbaknak nevezünk ki. Az eddig sem működött.

   • Welcome to the real world 🙂

    Persze hogy a nagyvárosokban több a bűncselekmény, én is pont ezt mondom. Engem az irritál, hogy rendszeresen az jön le a médiában – meg ezen keresztül az emberektől, akik leginkább sose jártak itt -, hogy a multikulti Malmö baromi veszélyes hely meg effélék. Miközben ez közel sem igaz. Rossz a marketing – vagy jó az ellenmarketing. Szerintem.

    Különben nem a zavargás a legsúlyosabb bűncselekmény (ne feledjük: egy ember sajnos meghalt, de nem a zavargó fiatalok miatt), de baromi nagy anyagi kárral jár és hatásosan rombolja egy város lelkivilágát és image-ét.

 3. Ja, és pont most olvastam, miket írtál az Origo-nak ezzel kapcsolatban. Csak annyi korrekciót szeretnék tenni, hogy a Reva-projekt nem fejeződött be márciusban, jelenleg is tart, ezért is a sok bírálat most is. A Migrationsverket hivatalos oldala szerint – http://www.migrationsverket.se/info/7176.html – “Samverkansforumen kommer att fortsätta även efter Revaprojekts slut i juni 2014.” (azaz 2014. júniusig tart…minimum.)

   • O.k., megtörtént, írtam neki. Sajnos nem különült el a te véleményed és ezek szerint az ő hibás infója. Mondjuk nem a cikk alá kommenteltem neki, mert lehet, hogy azt nem is olvassa, ill. ott olyan kultúrlények kommunikáltak, hogy nem akartam megzavarni a vallásos áhítatukat…

 4. Visszaterve az Euroviziora, en annyira vartam, hogy a fesztival vegen a “We are one” feliratokat a plakatokon atirjak “We are Done”-ra.

 5. Visszajelzés: E225 - A "kócs" mint szitok szó - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s