a sürgősségi ellátás – hiánya – stockholmban

az első benyomásom a svéd egészségügyi ellátásról az előzetes várakozásokkal ellentétbenanno igen pozitívra sikeredett.

tegnap éjjel viszont volt szerencsém megtapasztalni a rokonok és ismerősök által borzalmasnak titulált sürgősségi ellátás is. mindezt ráadásul a gyermekkórház vonalon, ami márönmagában is elég rettenetes bír lenni, hiszen nem túl vidám látvány ropira tört kezű, óriás monoklis meg lázasan rángatózó gyerekek között ücsörögni.

astrid_734797c

úgy esett, hogy a lányom megbetegedett, 3 napja lázas volt, és nem nagyon akart javulni az ügy. elmentünk hát a háziorvoshoz, aki a szokásos svéd procedúrának megfelelően semmilyen gyógyszert nem adott, és azt tanácsolta, hogy ha nem javul a helyzet a hétvégén, akkor menjünk be az ügyeletre.

mivel tegnap estére a 39+ fokos nem múló láz darth vader-szerű légzéssel párosult – rutintalan szülők lévén – úgy döntöttünk, hogy bemegyünk a karolinska (svéd sote kb.) astrid lindgren gyermekkorházának ügyeletére. ez itt stockholmban a legnagyobb hiperszuperbrutál kórház, gondoltam képesek lesznek ellátni minket.

dr. godot-ra várva

korábbi rémtörténetek alapján hosszú várakozásra voltam felkészülve, de a hely sikeresen alulmúlta minden várakozásomat.

megérkezéskor sorszámot kellett húzni. kb. 20 perc múlva ránk került a sor, és a recepciós nővérkebácsi lázat mért, adatotfelvett, pulzust nézett. adott egy adag lázcsillapító folyadékot, hogy toljuk be a gyermeknek miközben várakozunk a doktorra és elküldött a kaszzához, ahol 120:- koronát kellett lepengetnem (van vizitdíj svédországban, de gyerkeknek ingyenes. nem értem pontosan mire fizettünk, főleg, hogy a szolgáltatást végül nem igazán kaptuk meg).

astrid-lindgrens-sj_521535c

azt ígérték, hogy kb. egy órát kell várni, mire sorra kerülünk. ez volt 22:15-kor. nyilván nem a mi gyermekünk volt a legrosszabb passzban, és értem én, hogy egy sürgősségi osztályon gyorsan változnak a prioritások, de azért az meghökkentő volt, hogy éjjel 02:30-kor azt mondták, hogy még hatan vannak előttünk. 4,5 óra várakozás után még mindig hat gyerek volt előttünk úgy, hogy voltunk kb. tizen, amikor érkeztünk. itt már az arckifejezésem igen torzult volt.

mivel a gyereknek közben lement a láza nagyjából, és békésen bealudt a babakocsiban, úgy döntöttünk, hogy ezt otthon is tudjuk csinálni, és eljöttünk.

tanulság

mégsem mondanám teljesen haszontalannak az élményt. egyrészt végre valamiről elmondhatom, hogy bezzeg otthon ez jobban működik!

karolinska map

másrészt a láza végül is lement a babának, továbbá a saját bőrömön is megtapasztaltam a rendszer kvázi működésképtelenségét. megtanultuk, hogy soha többé nem megyünk sürgősségire, kivéve, ha tényleg élet-halál kérdésről van szó. akkor meg érdemes hívni a mentőt, mert úgy soron kívül ellátják a pácienst.

egyébként a történet közben többször eszembe jutott a gridlock’d című műremek sürgősségi osztályon játszódó jelenete.

érdekes volt látni azt is, hogy az ellátásra várakozó családok kb. 30%-a volt svéd, a többi bevándorló. nem tudom, hogy ez reprezentatív minta-e a társadalom összetételére vonatkozóan, vagy a színesbőrű gyerekek könnyebben összetörik magukat.

talán csak annyi, hogy a svédek már jól tudják, hogy a sürgősségit nagy ívben el kell kerülni. ha egy mód van rá.

akik meg nem tudták, azok közül sokan az ágyból kikapva, meztelenül, de minimum mezítláb hozták be a gyereküket. még egy dolog, amit nem értek. ahogy azt sem, hogy ha elköltenek százcsilliárd pénzegységet egy ilyen durva intézmény, mint a karolinska létrehozására, és fenntartásásra, akkor mi a szarért spórolnak azon, hogy fölvegyenek még két gazdasági menekült magyar orvost az ügyeletre?!

Hírdetés

9 gondolat “a sürgősségi ellátás – hiánya – stockholmban” bejegyzéshez

 1. Sajnálom, hogy egyáltalán oda kellett mennetek 😦 És megértem a dühödet, nagyon rossz a kiszolgáltatottság, pláne gyerekkel.

  Viszont jogosan szedték be a pénzt: az akut nem ingyenes a gyerekeknek sem, a weboldalukon egyértelmüen olvasható:

  Vård för barn och ungdomar under 18 år –
  Besök på sjukhusens akutmottagningar, Närakuten Barn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och Lättakuten barn och vuxna på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. – 120 kr

  (http://www.vardguiden.se/Sa-funkar-det/Stod/Patientavgifter)

  Ami az orvosi részét illeti, az egész országban orvoshiány van, igen. A “gazdasági menekült” (hmm) magyar gyerekorvosok pedig alapvetően nem tudnak áttörést elérni, mert _nem tudnak svédül_. Bizony, bizony. Ez is egy olyan terület, ahol nem elég az angoltudás. És svédből sem elég az alapszint.

  Amúgy meglepődnél, ha tudnád, milyen sok magyar orvos költözött az utóbbi években (és most is) Svédországba – én kettőt is ismerek -, ráadásul úgy, hogy a fogadó kórház állja az egész család költözésének a költségeit, plusz az intenzív nyelvtanfolyamot és még a nyelvtanulás alatt is kapnak pénzt, hogy valamiből megéjlenek.

  Vagyis a szándék megvan, a lehetőség nem mindenhol adott. De elég összetett probléma ez, ajánlom pl. a (svéd nyelvű) napilapokat, vonatkozó weboldalakat olvasásra, gyakran írnak ilyesmiről…

 2. Ja igen, a 120 kr avgift nagy valószínűséggel azért lehet, mert boldog-boldogtalan az akutra rohangál(t) egyébként (is), a legkisebb problémával is [itt nem rátok utalok]. Ha nem lenne ez az összeg, talán be sem fértetek volna a váróterembe…

 3. Úgy néz ki eltűnt az első kommentem.
  Remélem, jól van a kicsi már.
  Nagyon ijesztő ha egy baba (kisgyerek) lázas, de én vagyok olyan elvetemült, hogy beadom neki a lázcsillapító kúpot. Velünk egy hosszú hétvége kezdetén történt meg, és mivel még pénzért sem mennénk a kerületi gyerekügyeletre, megkapta a kúpot a kicsi, másnap már jól volt. Tény, nem okos dolog magunk gyógyszerezni a gyereket, de nem megyek a kerületi gyerekügyeletre véletlen sem.
  Kint hogy van? Nem tudsz bizonyos dolgokat megvenni recept nélkül? Esetleg úgy sokkal drágább?

 4. a körzeti orvoshoz mentem volna vissza – esetleg egy másikhoz, ha az elsö körben nem lettem volna megelégedve… az akut-re tényleg nagy vész esetén mennek a svédek, mert a mai szülöket is így, erre nevelték már…. a ‘bevándorlók’ emocionálisabbak e téren – lázas a gyerek, kihívom az orvost (ami itt nem létezö gogalom) vagy irány az akut. (jó egészséget az egész családnak! 🙂

 5. Hah, ezt a poszt akár én is írhattam volna.Mi is egyszer voltunk, többet se megyünk.Inkább megvárjuk a reggelt.A durva, hogy előttünk nem is nagyon volt senki, talán 2 beteg, mikor odaértünk valamikor éjfél előtt és mégis hajnali 4 után távoztunk.Ezentúl inkább hétköznap napközben lesz beteg a gyerek… :-/
  Ja, és a kan nővérke az a fivér, esetleg a férfivér… 😀

 6. Visszajelzés: ER, eurovision, byealex - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s