a pecsét helye – “this is hungary”

10 hónapnyi svéd lét után eljött a kafkai pillanat, amikor egy magyar hatósági nyomtatványt alá kellett írnom.

a jóhoz hamar hozzászokik az ember – tartja a mondás. ezzel párhuzamosan kijelenthetem, hogy a rossztól hamar elszokik. amikor kibontottam a borítékot és megláttam az alábbi nyomtatványt, akkor nosztalgikus (szorongó) érzés fogott el a magyar bürokrácia bűbájának köszönhetően.

20130417-064943.jpg

a pesti lakásunk bérlője 2 óra meddő várakozás után haza lett zavarva az önkormányzatról, mert nem volt elegendő az általam aláírt bérleti szerződés a lakcímbejelentéshez. nekem is alá kell írnom külön a “lakcímbejelentő lapot”.

nem is akarom most itt kielemezni a rendszer öncélúságát és kőkorszaki jellegét, csak kiemelnék néhány mellbevágó részletet:

  • a szállásadó minősége: ez mi?! majdnem beírtam, hogy kiváló
  • AZ ELJÁRÓ SZERV TÖLTI KI! nyomtatott nagybetűvel, felkiáltó jellel – nem kommentálom
  • P.H. – pecsét helye(!)
  • “tollal vagy írógéppel” uram, atyám…

20130420-080257.jpg

a szerencsétlen srác egyébként skót, kicsit töri a magyart. az ügyintéző nő mondta is neki magyarul, amikor kiakadt: hogy

“bocsi, ez nem anglia, this is hungary”

kontrasztként olvasd el, hogyan ment a lakcímváltozás bejelentése nekem itt svédországban: klikk.

na megyek, hogy lelevelezzem a boztosítóval; nem tartozom nekik 2013-ban a tavaly májusban eladott autóm kötelező biztosítási díjával.

természetesen a történet szereplőinek nevét és mindenét megváltoztattuk, de az eset valós

7 gondolat “a pecsét helye – “this is hungary”” bejegyzéshez

  1. Amikor bejelentkeztem még évekkel ezelőtt a férjem lakásába. először én is dolgom végezetlenül eljöttem az okmányirodából, mert hát a drágám nem volt ott, nem tudta aláírni az űrlapot. Aztán aláírta, visszavittem, és senki nem csekkolta, hogy én jogosan jelentkezek be oda vagy sem. Amikor pár év múlva lejárt a bejelentőm, simán aláfirkantottam magam. Tavaly új lakást vettünk, ide már állandóra jelentkeztem be, és a kutya nem kérdezte a hivatalban, hogy jogosan teszem-e vagy sem, még egy szerződés sem kellett. Kérem itt nincs bürokrácia, de nem is normális ez így. Gyakorlatilag akárki lakásába bejelentkezhetek ideiglenesen de állandóra is.

    Melyik kerületben nem hagyták szegény skótot bejelentkezni?

  2. Mi is ott lakunk. Szerintem kanyarítsa maga alá íz aláírást, ne fogják csekkolni, csak másik ügyintézőhöz kerül.

  3. Soha sem fogom megérteni, miért minőségbiztosítással próbálja a magyar hivatal az ügyfél elégedettségét elnyerni. Miért nem valódi komfortot növelő lépésekkel? Az infrastruktúra adott. Sokszor többféle apparátus is nyilvántartja ugyanazt az adathalmazt. (Nem is nevezném 3-4-5-öd fokú normál formulának azt ami itt van.)
    Sohasem fogom azt sem megérteni a “lajtátólkeletre” országok hivatalainak -és nem utolsó sorban hivatali vezetőinek- önigazolás- és fontosság-hisztériáját! Mondjuk, ha mindent kivasalnánk egy működő, valóban ügyfélbarát rendszerré, azon nyomban feleslegessé válna 100 000 hivatali ügyintéző és 200 000 hivatali vezető.
    Basszus, mégis megértettem!

  4. Visszajelzés: munka szerződés, bürokrácia, pecsét helye II. | bezzeg a svédek!

  5. Visszajelzés: hihetetlen bürokrácia és 100 éves gyerekek - Podcast Gyűjtő

Hozzászólás