ajánlanád-e magyarországot egy afro-svédnek?

sokszor megkérdezik tőlem a svédek, hogy tulajdonképpen mi is történik magyarországon a szélsőjobboldallal meg a kormánnyal? itt a kirakat-tolerancia mekkájában rendszeresen foglalkoznak velünk a médiákokban. múltkor nagy port kavart az itteni jobbikos (SD) képviselő nyilatkozata, melyben méltatta a magyar kormány kultúrpolitikáját és kijelentette, hogy kormányra kerülésük esetén mindenképpen ők is nemzeti gúnyába öltöztetik a kultúrát.

visit hungary

én minden ilyen beszélgetésnél kissé pironkodok és próbálom történelmi valamint gazdasági perspektívába helyezni a történetet, miközben személyes példámmal is igyekszem a magyar országimázst fényezni.

viszont tegnap egy elég érdekes és konkrét kérdést kaptam, amire a reakcióm picit elgondolkodtatott.

egy afrikai kolléganőm, akivel együtt kezdtünk a cégnél és elég közeli viszonyban vagyunk rákérdezett, hogy őt, mint színesbőrűt mennyire fogadnák el a lányával magyarországon. mindez egy karrierlehetőség kapcsán vetődött fel.

te mit mondanál neki? jól éreznék-e magukat pesten? érnék-e őket atrocitások a bőrszínük miatt? baráti tanácsod mi volna? költözzenek oda vagy sem?

én fájó szívvel és szégyenkezve lebeszéltem róla…

Hírdetés

5 gondolat “ajánlanád-e magyarországot egy afro-svédnek?” bejegyzéshez

  1. Nem állhatom meg, hogy ne szóljak hozzá, mivel evvel nem feltétlenül tudok azonosulni. Mo. rendkívül homogén, egy fekete ember látványa odahaza rendkívül egzotikusnak számít. Az ember meg alapjában véve olyan, hogy amit nem ismer attól mindig tart egy kicsit, még ha alaptalanul is teszi azt. Evvel szemben mi van Svédo-ban? A feketékhez volt idejük már hozzászokni, de a nagy esélyegyenlőség leple alatt esélyük sincs a rendesebb helyekre odakerülni (én legalábbis az Infracity-ben még egy fia fekete dolgozót nem láttam, leszámítva a takarítót). Talán atrocitások nem érik őket, de a mekdonaldsznál feljebb aligha küzdhetik fel magukat (néhány kósza példát leszámítva), nos ezt nevezem én látens fajgyűlöletnek. Tolerancia a kirakatban, na az van. Amúgy ezt leszámítva minden tiszteletem Svédországé, erős a gazdaságuk. 🙂

    Amúgy meg jöjjön Fehérvárra, ott nem fogják atrocitások érni, Mo. nem csak Pest.

  2. Csatlakozom meszag1-hez, felszínes tolerancia jellemző a svédekre. Eljátszák, hogy ők milyen befogadóak, közben a felszín alatt ott lappang az idegengyűlölet és ez nem bőrszín függő, hanem senkit sem szeretnek aki nem svéd.Ezt persze nem feltűnően csinálják, hanem az ember csak tapasztalja apró dolgokból, helyzetekből.Lenézőek mindenkivel, felelősséget nem vállalnak semmiért, tolerancia, empátia náluk idegen fogalmak a tényleges életben. Persze, felszínesen ezt is jól adják el. Az idegen népek csak arra kellenek nekik, hogy helyettük dolgozzanak és legalább valami kreativitás legyen az országban. Nekem ezek a tapasztalataim 1 év után Stockholmi tartózkodás után. Szóval én nagyon szívesen ajánlanám egy afro svédnek Magyarországot, lehet, hogy itt nem lesz olyan jó anyagi körülmények között, mint Svédországban, de az életigenlést tekintve boldogabb lehet itt.

  3. Hello! Én most olvasom végig a blogodat. Ehhez leírnám a közelmúltban tapasztaltakat. Barátnőm 6 éve, párja 10 éve él Svédországban. 3 éves gyerekük van. Kis faluban élnek jelenleg, de Stockholmban is laktak. Ők azt mesélték, hogy nekik soha nem volt gondjuk a svédekkel, mindenhol elfogadták őket. Barátnőm bébiszitterből tanári állásig vitte a 6 év alatt. Most egy általános iskolában 5-6. osztályosokat tanít. Szóval elég fura nekem azt olvasni, hogy a svédek lenézik a nem svédeket.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  4. Visszajelzés: hihetetlen bürokrácia és 100 éves gyerekek - Podcast Gyűjtő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s