a legnagyobb svéd hírek 2012-ben

most, hogy sikeresen túléltük a 142. világvégét jöjjön egy évzáró összegzés a the local angol nyelvű svéd hírportál jóvoltából.

1. az idei legnagyobb szenzáció nyilván az, hogy viktória korona hercegnő egészséges kislánynak adott életet február 23-án. a névadást sokan politikai kinyilatkoztatásnak tartják. én erről nem sokat tudok, de az tény, hogy újpestről nem ismerek senkit, akit estelle silvia ewa mary-nek hívank.

24104.755.566

10 ágyulövéssel jelezték a jó hírt

(egyébként nagyjából annyi a sztori, hogy károly gusztáv király keresztapjának a feleségét hívták estelle-nak, akit 1948-ban legyilkolásztak jeruzsálemben miközben ensz-es misszót teljesített. erős a gyanú, hogy az izraeli kormány áll az ügy hátterében, ezért azóta nem látogatták meg izraelt a svéd királyi család tagjai.) ráadásul az estleges trónörökös östergötland hercegnőjeként látta meg a napvilágot, ami azért nem rossz karrierkezdés, bár maga a név elég rossz karmát hordoz.

2. azt még magyarországon is mindenki tudja szerintem, hogy loreen nyerte meg az eurovíziós dalfesztivált bakuban, így jövőre svédországban lesz a döntő. nagyon szívesen kimentünk volna, de valami jelentős stockholmi sporteseményre hivatkozva malmöben lesz a műsor.

3. svédország közösségi médiabeli sikere elsöprő. az @sweden account a twitteren minden héten más kurátor kezében van. ennél demokratikusabb dolgot el sem bírok képzelni. nem véletlen, hogy a kezdeményezés rengeteg elismerést kapott és sok követőre talált (lásd skócia)

4. megrogyott a vágtató svéd gazdaság. nos szó sincs leminősítésről és zsugorodásról, csupán a számok nem alakultak olyan jól, mint a korábbi években. svédország nagyban függ az exporttól, ezért az eurozóna válságának hatása itt is érezhető. azért szerintem mindannyian kiegyeznénk egy 1,1%-os GDP növekedéssel a 4. negyedévben magyarországon, illetve 8% alatti munkanélküliséggel.

5. svédország szenzációs teljesítményt nyújtott a 2014-es férfi foci vb selejtezőkön. zlatan lett a király, akit amúgy nem igazán csípnek emberileg – érthető okokból.

zlatan

volt még itt nagy műsor a svéd jobbik, a viccesen szociáldemokratának csúfolt szélsőjobboldali párt vezetőváltása és a kulturális miniszter rasszista tortája miatt is, ami oda vezetett, hogy a tintin kongóban című részt afro-fóbiásnak titulálva eltűntették a könyvtárak polcairól.

azt hiszem a politikai korrektségre való törekvés kicsit túlkapássá vált, de ez itt bármikor könnyen előfordulhat.

mondjuk ez a fájdalmában üvötő torta tényleg beteg.

Hírdetés

6 gondolat “a legnagyobb svéd hírek 2012-ben” bejegyzéshez

 1. “valami jelentős stockholmi sporteseményre hivatkozva malmöben lesz a műsor.”

  Nanana! Ezt a malmöiek nevében visszautasítom 🙂 Az indoklásokban semmi ilyesmit nem lehet olvasni, hanem a malmöi jó infrastruktúráról, logisztikáról, kulturális sokszínűségről, korábbi pozitív tapasztalatokról (Eurovision 1992), stb.
  http://www.svt.se/melodifestivalen/eurovision-song-contest-2013-halls-i-malmo

  Én ugyan nem hiszem, hogy elmegyek, de örülök a publicitásnak, amit ezáltal a város kap (és ami Stockholmnak már amúgyis van).

 2. A számból vetted ki a szót 🙂

  Ráadásul én Mo-n voltam vidéki is (=miskolci, majd győri) – 21 évig -, meg pesti is – 13 évig -, szóval mindkét állapotot át tudom érezni…

  • Miskolcról, abszolút. Viszont általában hozzá szoktam tenni, hogy Budapesten laktam+dolgoztam 13 évet… Mindkét helyre úgy megyek, mintha hazamennék. (Győrben nem nagyon szoktam járni, oda már nincs kötődésem.)

 3. Visszajelzés: estelle egy éves lett | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s