nobel díj 2012 vs. spontán diáktünti

svt1 élő kép

svt1 élő kép

tegnap volt alfred nobel svéd fizikus halálának évfordulója, ami már 1901 óta egyet jelent a nevéről elnevezett díjak átadásáról. sokszor hallottam büszke honfitársaimtól, hogy az egy főre jutó nobel díjasok száma tekintetében magyarország verhetetlen, de igazából csak tegnap olvastam picit utána a dolgoknak, hiszen egész nap ez volt a téma itt svédországban.

tök normális, hogy a királyi tv élőben közvetíti az díjátadó ceremóniát és a 3 órás gálavacsorát, amit hagyományosan a városházán tartanak.

svédországban az emberek közti egyenlőség mindig óriási hangsúlyt kap, amit mi sem bizonyított jobban, mint a tegnapi élő adás. nem csupán a vörös szőnyeg mellől nyálcsorgatva mutogatják a bevonuló hírességeket (lásd operabál, budapest), hanem végig elemzik az eseményeket bentről; még az összes kaját is megcsócsálták.

a bankett

a bankett

miközben este ezt néztük a tv-ben, és azon ment a párbeszéd, hogy nincs nő az idei díjazottak között, addig pesten a diákok vonultak az utcán, amit gondolom a magyar királyi tv annyira nem közvetíthetett annyira nagy lelkesedéssel.

iszonyatos kontraszt volt hogy amíg én a fenti képet töltöttem föl a facebookra, addig az otthoni barátaim a tüntetés képeit posztolták, és a gyermekeik jövőjéért aggódtak.

junta, nembuli, haverok

junta, nembuli, haverok

picit el is szégyeltem magam, de tisztán kell látni, hogy többek között azért jöttem el otthonról, hogy ne ilyesmit kelljen néznem a tv-ben.

Reklámok

2 gondolat “nobel díj 2012 vs. spontán diáktünti” bejegyzéshez

  1. Szia! Nem hiszem, hogy neked kellene szégyelned magad. Pontosan értjük és tudjuk, hogy miért mentél el. Egyenlőre ,,még” mi is csak otthonról izgulunk azokért akik kiállnak a diákok jövőjéért. ,,Még” van mit féltenünk és nem merünk az utcára menni…. Abban bízunk, hogy 2014-ben sokakkal ,,együtt” elmegyünk szavazni és változtathatunk mi is….persze, ha lesz választás 2014-ben…..

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s