hogyan csöngetsz be egy svédhez?

mindig találkozom valamivel a hétköznapok során, ami a svédek lenyűgözően leegyszerűsített problémamegoldó képességével szembesít. a puritán, lényegre törő, funkcionális design a norma errefelé. a “csak semmi bonyodalom!” lehetne a motto.

ez néha olyan megoldásokat szül, amit az életben nem találnék ki a csavaros magyar észjárásommal. az ikea minimálbútorai adhatnak némi elképzelést arról, hogy miről beszélek, de azzal csak a felszínt kapargatjuk.

20121110-130735.jpg

kint: bejárati ajtó. mi az a gomb?

nem szoktam sűrűn azon gondolkodni, hogy micsoda összetett kihívást jelent megteremteni egy lakásba való becsöngetés lehetőségét, de most megteszem:

azért, hogy egy gombot megnyomva megszólaltassunk egy csöngő szerkezetet ki kell alakítani egy külön áramkört, be kell vésni a falba, bevakolni, lefesteni stb. ráadásul maga az elektromos csengő is belekerül egy szabad szemmel látható összegbe. de nem a svédeknél!

itt már a gyárban úgy alakítják ki az ajtót, hogy eleve egy bicikli csengő van belegyógyítva. ha kiszámolod, hogy egy épülő társasházban van mondjuk 20 lakás, akkor csak ezzel a megoldással már nagyon komoly költséget lehet megtakarítani a fenti műveletek kihagyásának köszönhetően – főleg ha figyelembe vesszük az élőmunka igen magas árát.

20121110-130745.jpg

ajtó belül: bicikli csöngő

a végtelenül egyszerű rendszer működés közben is megtekinthető. a szívbaj garantált:

Hírdetés

11 gondolat “hogyan csöngetsz be egy svédhez?” bejegyzéshez

 1. Igen, csak megerősíteni tudom, igen klassz megoldás.És valóban, ritkán put bele az ember vezetékszakadásba, kontakthibába… 😀
  Viszont ami fura, hogy eddig ahol laktunk, illetve jártam, címeken, a házak bejáratánál sehol sincs kaputelefon!Ez vajon miért van?Oké, ha be se szerelik, akkor ez se fog elromlani.De ha éppen nincs nálam telefon, vagy nem tudom a számot, akkor hogy jut be az ember estefelé, amikor már a bejárati ajtók automatikusan bezáródnak?Jó, tudom, olyan későn már ne menjek sehova…de akkor is. érdekelne.Köszi, ha valaki tudja.

  • nos a kaputelefonról: anyósoméknál van, de megszavazta a lakóközösség, hogy kössék ki. ha vársz vendéget, akkor úgyis megmondod a belépő kódot, ha meg nem, akkor jehovák, betörők és egyéb alakok meg ne csesztessenek. ennyi.

   • Ööö, oké, de én eddig talán ha kétszer találkoztam egyáltalán belépőkóddal is.Szóval az sincs igazán elterjedve…Bent Stokiban lehet, de vidéken nem igazán.Na mindegy, biztos így jó az ittenieknek…

   • Ja es a kod este 7-tol 9-tol mar nem muxik 🙂 de hat keson meg mar ne mennyen senkise latogatoba.

 2. Visszajelzés: 2012 best of bezzeg! | bezzeg a svédek!

 3. Visszajelzés: it’s time to learn swedish | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s