új munkahely, új monitor és kulturális különbségek a gyakorlatban

ma van az utolsó napom annál a spanyol tulajdonú cégnél, ahol volt szerencsém a svédországi létem első 2,5 hónapját letölteni. mind a munkakörülmények, a légkör és maga a munka elég nehezen volt elviselhető számomra, de alapvetően hálás vagyok a sorsnak, hiszen a kiérkezésem utáni második héten már volt melóm. mindez maximálisan felülmúlta az elvárásaimat, mert az itteni híresztelések szerint nem könnyű és főleg nem gyors a svédországi munkaszerzés folyamata. nem igazán akartam elhinni, de azért félve fel voltam készülve egy 3-6 hónapos keresgélésre.

szerencsére duplán cáfolni tudom a munkaerő-piaci híreszteléseket, mert már sikerült találnom egy újabb munkahelyet, ahol hétfőn kezdek. minden picit jobb, szebb és több. és nem spanyolok. bár mondjuk amerikaiak. azt a kultúrkört viszont legalább már elég jól ismerem.

szóval az itteni első munkahelyemet szeretném minél hamarabb elfelejteni, de azért adódott néhány emlékezetes pillanat abból, hogy a  dolgozói mix igen színes volt. tudni illik a spanyol főnök annyira kivan a svéd életfelfogástól, hogy kifejezetten csak külföldieket vesz föl. így kerültem én is anno a képbe. abba a képbe, ahol a recepciós indonéz, és a csoportban csak egyetlen svéd faszi van. a többiek által képviselt országok pedig: mexikó, litvánia, usa, törökország valamint magyarország kétszer. (már régóta tudom, hogy mindenhol számítani kell magyarok felbukkanására, de azért hihetetlen, hogy volt egy magyar kollégám ebben a viszonylag kis cégben)

és persze ne felejtsük el vállalatunk gerincét, a vezetés tagjait, akik spanyolok.

nos hadd osszak meg egy munkahelyi sztorit. mégpedig azért mert ebben a nagy nemzetközi katyvaszban igen érdekes antropológiai megfigyeléseket lehetett tenni.

történt hogy a magyar kollégámnak elege lett a százéves, zéró pixeles monitorából és meggyőzte a vezetést, hogy rendeljenek neki egy újat. ez természetesen lavinát indított, és szép sorban mindenki berendelt egyet magának. én nem, mert egyrészt a felmondási időmet töltöttem, így kenyéren és vizen tartottak,  másrészt mert kizárólag nekem az irodában már az új típusú kijelzőm volt az elődöm jóvoltából.

szóval először a magyar munkatársam kapta meg az árut. kicsomagolta a monitort, értelmezte a csatlakozásokat, megnézegette a kábeleket, bekötötte és kész.

két nap múlva megérkezett az amerikai fickónak is az új monitora. kinyitotta a dobozt, de csak a használati utasítást vette ki, és azonnal végigolvasta, majd lépésről lépésre követve az instrukciókat végrehajtotta a bekötés rendkívül bonyolult misszióját. csak semmi improvizálás, please!

de a legszebben a spanyol félfőnököm oldotta meg a feladatot. egyik reggel bemegyek és nincs monitor az asztalomon. hmm. kedves gesztus, de mégis kitől és miért – tettem föl magamban a kérdést. aztán asszem hangosan is kicsúszott a számon.

kiderült, hogy neki már nem volt türelme kivárni a megrendelt monitorát, ezért lenyúlta az enyémet kábelestül, mindenestül. elegáns és szép megoldás.

na ennyit mára a kulturális különbségek a gyakorlatban különkiadásból.

az új melóhelyen nagyrészt bennszülöttekkel leszek körülvéve, úgyhogy már alig várom az ezirányú tapasztalást. hiszen az első 3 hónapomban nem sok alkalmam volt svédekkel egy levegőt szívni. pedig ez skandinávia fővárosa. ne de erről majd máskor…

Hírdetés

8 gondolat “új munkahely, új monitor és kulturális különbségek a gyakorlatban” bejegyzéshez

  1. Csatlakozom az előttem szólóhoz, gratula az új munkához!

    A sztori meg szenzációs 🙂 Kíváncsi lennék, a többi náció mihez kezdett az új monitorral…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s