lakcímváltozás bejelentése

eljött az első lakcímváltozás bejelentésének ideje is.

nekem ez magyarországon egy rettegett hadművelet, mert egyrészt bizonyítani kell, hogy te ott lakhatsz a valahol (tulajdoni lap nem régebbi, bérleti szerződés, miegyéb), másrészt akár órákat is eltölthetsz valamelyik kellemes okmányirodában hogy megszerezd az új lakcímkártyádat.

svédországban viszont nem létezik a lakcímkártya fogalma, mert minden adat a személyi igazolványban található chip-en van tárolva, amely egyébként a belépő az internetes ügyfélkapura is, ahol elektronikus aláírásként szolgál.

a “mindentvivő” kártya a pakliban

maga a procedúra nem túl bonyolult. felhív a user egy telefonszámot, bemondja, hogy kicsoda és hova költözik. erre a hivatal

kiküld postán egy csomagot, amiben van egy csekk befizetendő, illetve néhány adatlap aláírandó. ezeket a kipostázott válaszborítékban feladja az ember, és nincs is több dolga. a telefonhívástól számított egy héten belül már az új lakcímre van regisztrálva. ennyi.

ja, de mi lesz a számlákkal, bankkal, telefontársasággal és egyéb szolgáltatókkal?!

nos a fent említett pakkban van egy másik válaszboríték egy adatlappal, ami az összes létező szolgáltatót felsorolja. a polgárnak csak be kell X-elni, hogy kiket értesítsenek a lakcímváltozásról és innentől minden megy tovább a maga útján. a következő havi számlák és értesítők már értelemszerűen az új címre érkeznek.

na többek közt ezért is élnek tovább a svédek szerintem. ráadásul nem pazarolsz el semennyi GDP-t, amíg a munkaidődben ügyetintézel. mert egyszerűen nincs rá szükség.

köszönöm, hogy megoszthattam:

egy elégedet ügyfél

UPDATE: lapzárta után érkezett!

mint írtam, már tök elégedett voltam az egész ügyintézéssel. erre 4 nappal az ügy lezárulta után a lakcímváltozással kapcsolatos levél várt a postaládában. jó magyar reflex szerint egyből az jutott eszembe, hogy még valamit be kell küldeni, valami nem stimmel stb.

ehhez képest 9 db az alábbi képen látható, előre kitöltött képeslapot küldtek, amely arra szolgál, hogy az ismerőseinket/akárkiket értesítsük a lakcímváltozás tényéről, ha van kedvünk ezt az oldschool postai kommunikációt választani.

és még a design is király. szóval elfogytak az ellenérvek.

20120804-112608.jpg

Reklámok

7 gondolat “lakcímváltozás bejelentése” bejegyzéshez

 1. Amikor ezeket a számomra elképzelhetetlen svédországi átlag napokat olvasom, mindig elszorul a szívem a sokat szenvedett- génjeiben is rengeteg küzdelmet, háborúkat hordozó- magyar nemzetre gondolva. Magyarország, miért vagy te ilyen szerencsétlen??? Mert igenis, ezek nagy dolgok!!! Mert, ha ezen a szinten – lakcímkártya- ilyen mérvű a profizmus, a lakosság kényelmének minél nagyobb kiszolgálása, akkor mi lehet itt állam-szinten??? Hát az, ami. Tudjuk. Ez a párhuzam itthon is mérhető…Svédország, amit a válság szele sem érintett, itt pedig egy nagy rakás sz.r… 😦 Majd lekapcsolom a villanyt…! 🙂

  • remélem nem hangzanak úgy ezek a bejegyzéseim, hogy hahahaha, dejó, hogy otthagytam a szart!

   azért osztom meg ezeket, mert hittem mindig is, hgy lehet jobban csinálni a dolgokat, és amikor megtapasztalom a saját bőrömön, akkor úgy érzem, ezt el kell mesélnem. hogy reményt adjak és esetleg ötleteket. nem szégyen a nálunk jobbtól tanulni, neadjisten másolni.

   továbbá az elején, a mézes hetekben nyilván csak a pozitívumokat látom meg. később gondolom ha mélyebben megismerhetem az itteni rendszert/társadalmat, akkor fogok találkozni több negatívummal is. ígérem azokról is beszámolok majd.

   szóval a “bezzeg a svédek” blogcím is ironikusnak van szánva, ugye…

 2. Visszajelzés: reklámot ne! kösz. vagy direkt de? | bezzeg a svédek!

 3. Visszajelzés: a pecsét helye – “this is hungary” | bezzeg a svédek!

 4. Azér’ az ipse a kártya fotóján eléggé, khmm, újsvéd, hogy finoman fogalmazzak.Ami persze nem baj, csak kicsit fura, hogy már hivatalos képeken is az arabok a túlreprezentáltak…Itt felénk mondjuk már átvették a hatalmat, lehet csak azért tűnik nekem fel…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s