a guberálók országa: szelektív hulladékgyűjtés

szerintem a svédországgal kapcsolatos asszociációk közt mindenkinek hamar beugrik a környezettudatosság valahol az ikea és a volvo után. nem véletlenül, hiszen ebben az országban tényleg kiemelt helyen van a fenntarthatóság és a természetes környezet védelme a fontossági sorrendben.

20120728-130053.jpg

hulladékválogató és tároló

írtam is róla a múltkor, hogy a stockholmi közlekedési vállalat távlati céljai közt szerepel az, hogy 100%-ban megújuló energiaforrásokból üzemeljen, illetve hogy a levegő szennyezettsége itt a legalacsonyabb az eu nagyvárosai közül.

2 hónap alatt már kezdtem megszokni az itteni tisztaságot, de ma leesett az állam, amikor el kellett termelnem az ikea bútor levedlett kartonborítását.

a legtöbb társasházban a magyar lakótelepről ismert ledobóhoz hasonló lyuk nyeli el a háztartási hulladékokat, ami egyrészt nem teszi lehetővé a szelektív gyűjtést, másrészt pedig csak kisméretű zacskók befogadására képes.

az összes pet palack és alumínium doboz, illetve üveg betétdíjas, úgyhogy azokat nyilván mindenki összegyűjti és visszaviszi 1 koronáért/stück.

viszont a nagy kartonokat és az egyéb újrahasznosítható és/vagy veszélyes hulladékokat az arra kijelölt helyiségben lehet kidobni. több háztömb rendelkezik egy közös ilyennel, ahová csak kulccsal lehet bejutni.

az első megdöbbentő élmény az volt, hogy nincs büdös. minden nagyobb konténercsoport mellett szemétlapát és seprű, hogy a kukaszobában is fennmaradjon a rend és tisztaság.

ami viszont teljesen padlóra küldött, az az hogy hány felé lehet szétválogatni a hulladékot, amit itt már nem is merek szemétnek hívni. én eddig az üveg-papír-pet szentháromságban mozogtam, de most új dimenziók nyíltak.

kb. fehér, zöld, kék, piros stb. üveg, fénycső, izzó, energiatakarékos izzó, ilyen nejlon, olyan zacsi, az utcán használt ruhagyűjtő konténer és a kedvencem: háztartási kisgépek és szórakoztató elektronikai eszközök.

20120728-130108.jpg

százféle típusú szemétkategória

ma éppen egy 70-es évekbeli zsír pioneer lemezjátszó várta az elmúlást a hozzá való erősítővel. majdnem megmentettem, de aztán nagy nehezen lemondtam a kacatgyűjtésről.

20120728-130117.jpg

ide csak fénycsövet, de úgy, hogy össze ne törjön!

20120728-130130.jpg

ez az energiatakarékos izzók nyughelye. a közönséges égőkkel nem közösködnek

20120728-130137.jpg

a kísértés

20120728-130145.jpg

levetett ruha, táska, öv stb.

asszem’ sűrűn fogok oda lejárni mindenféle ürüggyel a jövőben…

Hírdetés

2 gondolat “a guberálók országa: szelektív hulladékgyűjtés” bejegyzéshez

  1. Emellett durvan szemetelnek, a lepcsohazban (nalunk) ejjel-nappal eg az osszes lampa, a melohelyemen konstans felkapcsolva hagyjak az osszes lampat es bekapcsolva a projectorokat. A tisztasag erzese csak amiatt van, hogy hetente kitakaritjak az utcakat.

  2. Visszajelzés: a mai guberálás | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s