pénztelen svédország

hitetlenkedve olvastam erről több cikket mielőtt kijöttünk, de tény, hogy svédországban a kormányzat arra törekszik, hogy a világon elsőként megszűntessék a készpénz forgalmat. érdekesség, hogy a világon itt vezették be azt elsőként 1661-ben. szóval érthető, hogy már megunták.

a 20-ason tényleg niels holgersson van. milyen komolytalan ország ez mán!

egyébként svédország világelső a tekintetben, hogy  itt a legalacsonyabb (3%) a gazdaságban a kp. forgalom. viszonyítás képpen ez az arány az eurozónában 9%. nem meglepő, hiszen svédország a legfejlettebb az információs technológia terén a világgazdasági fórum és az economist rangsora alapján.

a közértben például ha apróval fizetsz, akkor egy automatába kell bedobálnod a páncélosokat, ami vissza is ad neked, hisz a pénztáros nem koszolja össze vele a kezét. a buszmegállóban ha rájössz, hogy nincs jegyed, akkor csak mobilon veszel és a kapott sms-t felmutatod a sofőrnek. a templomokban kártyaleolvasó működik, ha adományozni szeretnél. a parkoló automata bankkártyával üzemel csak hogy néhány mindennapos dolgot említsek.

a mindenható műanyag

nagyon hamar megszoktam a kényelmet. az első másfél hónapban 100 koronát (kb. 3 ezer forint) sikerült fizikai pénzformátumban elkölteni, ami az itteni árak ismerete mellett semmi. még a használt autót is bankkártyával fizettük ki.

tegnap leugrottam a sarki kisboltba tejszínért, és persze nem vittem magammal pénzt. a kasszánál azonban nem tudtam fizetni, mert 30 korona alatt nem fogadnak el bankkártyát. a vicces, hogy ezen picit kiakadtam. főleg azért mert haza kellett kullognom, és a legmélyebb rejtekekből előkaparni egy 20-ast. mondom, csak az autóban van érmém, az is a szupermarketes bevásárló kocsihoz.

szóval itt egy ilyen üzletpolitika halálra ítéli a boltot. kíváncsi vagyok, hogy meddig lesz náluk így. az látszik, hogy olyan bevándorlók csinálják a biz-t, akik nem is tudnak svédül és nem nagyon ismerik az itteni kultúrát.

óhatatlanul felmerül a magyar fifikával megáldott agyban a kérdés, hogy

jó, de akkor mi lesz a fekete gazdasággal?!

na pontosan ez az egyik előnye a dolognak. bár mondjuk euróban még mindig lehet majd bizniszelni, csak az elképzelhetetlen lesz, hogy adok papíron minimálbért, a többi meg megy zsebbe.

kíváncsi vagyok, hogy magyarországon milyen armageddont jelentene, ha egyik napról a másikra eltörölnék a készpénzt.

mondjuk a nyugdíjasok itt is tiltakoznak annak ellenére is, hogy a kp. megszűntetés egyik fő pártolója nem más, mint björn az abba-ból.

NO money, money, money…

nyilván a szemét bankok csomót kaszálnak az ügyön, főleg úgy, hogy a tranzakciós díj vásárlóra való terhelését az itteni törvény tiltja. másrészt azonban a készpénz gyártása, elosztása stb. óriási költséget ró az adófizetőkre minden évben.

nekem tetszik a dolog, sőt már várom, hogy a bőrünk alá ültetett chip-be legyen integrálva a cucc, mert így még internetes vásárlásnál sem tudnak majd visszaélni a lelesett bankkártya számmal. max levágják a karunkat a rablók.

további érvek és ellenérvek itt olvashatók.

szerinted?

8 gondolat “pénztelen svédország” bejegyzéshez

  1. érdekes, és tetszik. hogy egy kis párhuzamot vonjak, nálunk itt kenguruföldön nem tudom, mennyire törekszenek ilyesmire, de mindenki inkább a kártyáját használja. nem nagyon van olyan hely, ahol vásárlási limit lenne a kártyahasználatért, de néhol ha csak egy buszjegyet veszel, akkor felszámítanak tranzakciós díjat. ahogy most megnéztem, én a kiadásaim 80%-át így fedezem, ami tök jó, mert nyomon követhetőbb. az aprópénzt inkább szerintem csak megszokásból használom, a kávézóban, a zöldségesnél, vagy ha csak úgy valami apróságot szeretnék. pedig ezeken a helyeken is használhatnám a kártyát, de “jól esik” néha fizikailag kiadni a pénzt a kezemből. emiatt sajnálnám, ha megszüntetnék.

  2. Visszajelzés: bezzeg a svédek!

  3. Visszajelzés: vizitdíj, orvosi ügyelet, svéd egészségügy: első benyomás | bezzeg a svédek!

  4. A legfurcsább az amikor eszembe jut, hogy hja, kell hogy legyen nálam készpénz (pölö amikor Skandinávián kívül utazik az ember) – ez itt északon ritkán merül fel mint probléma (kivéve egy két üzletet ahova azért nem járok mert nem fogadnak el kártyát).
    Ami a készpénz eltûnését illeti – várva várom, bár azt már most tudom, hogy Selma és Nils hiányozni fognak az életembôl (a mexikói Frida Kahloval díszített 500 peso után a 20 SEK-es bankjegy a második legkedvencebb bankjegyem :D)

  5. Visszajelzés: nem-pénzvisszafizetés | bezzeg a svédek!

  6. Visszajelzés: templomi adományozás bankkártyával | bezzeg a svédek!

  7. Visszajelzés: swish – ennél svédebb már nem is lehetne | bezzeg a svédek!

  8. Visszajelzés: feszegettem a társadalmi berendezkedés alapjait | bezzeg a svédek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s